De Radio 2 Top 2000 staat op het punt van beginnen. Dit jaar met een nieuwe nummer één. Ook Groningen koos dit jaar anders en dat gaat vooral ten koste van volksheld Ede Staal.

Vorig jaar kwam hij met vliegende vaart de Top 2000 binnen: Ede Staal met het nummer ‘t Het nog nooit zo donker west . Een mooie ode aan alle Groningers die de ellende van de gaswinning ondervinden. Ook dit jaar staat het nummer erin, op plek 619. Dat is wel 143 plaatsen lager dan in 2019.

Die daling is in Edes eigen provincie Groningen goed terug te zien. Vorig jaar stond het nummer in de helft van de gemeenten op nummer één: Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum, Oldambt, Pekela en Veendam. In al die gemeenten is hij dit jaar van de troon gestoten. De grote boosdoener? Danny Vera.

loading  

Vreemde eend Loppersum

Alleen in Loppersum blijft Ede Staal ook dit jaar de onbetwiste nummer één. Deze gemeente is sowieso een vreemde eend in de bijt, want het stemgedrag lijkt hier wel vaker af te wijken van de rest van Groningen. Zo doet Billy Joel het opmerkelijk goed met een tweede plaats. In de meeste andere gemeenten haalt de Amerikaanse singer-songwriter de top drie niet.

Helemaal bijzonder is de eindnotering voor Danny Vera. In tien van de twaalf Groningse gemeenten staat hij op één, in Loppersum moet hij genoegen nemen met een plek buiten het podium en komt zijn nummer Roller Coaster niet verder dan een vierde plek.

Danny Vera

Nu we het toch over Danny Vera hebben: hij is ontegenzeggelijk de grote winnaar in onze provincie, die daarmee de landelijke trend volgt. In Pekela stemde maar liefst 24 procent van de muziekliefhebbers op dit nummer. Dat zijn ongekende cijfers.

In de gemeente Groningen is de Zeeuw, net als in Loppersum, iets minder populair. Daar houden ze het ook dit jaar traditioneel bij Bohemian Rhapsody van Queen. Danny Vera volgt dan wel op nummer twee.

Groningen houdt van harde rock

Verder valt op dat een aantal namen slechts één keer voorkomt. Het gaat om Pink Floyd, Toto (beide Groningen) en Di-rect (Westerkwartier). Vooral voor Pink Floyd is dat opvallend, want zij staan met Wish You Were Here wel in de landelijke top tien.

loading  

Eensgezinder is onze provincie over bands als Guns N’Roses en Metallica. Deze rockbands zijn staan in heel veel lijstjes, terwijl zij in de landelijke lijst buiten de top tien vallen. Pearl Jam daarentegen scoort slecht in het Noorden. Landelijk staat de band met Black op nummer zes, maar in Groningen vinden we de mannen van frontman Eddie Vedder alleen in Veendam terug in de top tien.

De boer dat is de keerl

Als laatste valt op dat het nummer De boer dat is de keerl van Normaal dit jaar in geen enkele Groningse top tien is beland. In 2019 stond het lied nog in de lijst van Het Hogeland, Loppersum, Midden-Groningen, Westerkwartier en Westerwolde. In Loppersum en Westerwolde stond het zelfs op de derde plek. Van het lijflied van de boerenprotesten is niet veel meer over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
muziek