De aardbevingen in Groningen samengevat: 101 wachtenden in 101 seconden

Het ontluisterende relaas van een falende overheid. Het DvhN-boek Ik wacht: 101 verhalen uit het aardbevingsgebied ligt in de winkel.

,,Ik schrik af en toe wakker, bijvoorbeeld tijdens die storm van een paar weken geleden. Zodra ik een klap hoor, denk ik dat de muur eruit is gedonderd.”

Jacobien Mansholt uit Onderdendam vertelt haar verhaal in Ik wacht , een bundeling van de 101 interviews die Dagblad van het Noorden de afgelopen maanden hield met Groningers uit het aardbevingsgebied.

Hun huizen liepen tijdens de tientallen bevingen van de afgelopen jaren ernstige schade op door de gaswinning. Een oplossing is nog altijd niet in zicht. De ervaringen van de Groningers in Ik wacht staan symbool voor vele anderen.

Doffe dreun

Vorige maand schrok Jacobien Mansholt, net als duizenden Groningers, opnieuw wakker van een aardbeving bij Westerwijtwerd. ,,We hoorden een doffe dreun, het bed schudde en de dakspanten kraakten.’’ Met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter is het één van de zwaarste bevingen tot nog toe.

Nachtmerrie

De 101 interviews in Ik wacht maken duidelijk dat de aardbevingen niet alleen individuele Groningers raken maar hele gemeenschappen ontwrichten. Nederland heeft jarenlang kunnen genieten van de aardgasbaten; de Groningers wachten nog altijd op de beloofde compensatie voor schades en duidelijkheid over de veiligheid van hun huizen. Ze zijn vastgelopen in een nachtmerrieachtige bureaucratische molen van inspecteurs, contra-experts en steeds wisselende instanties.

En het einde is nog niet in zicht. Door de 101 interviews achter elkaar te lezen, ervaar je de volle omvang van de aangerichte schade, de woede en de frustratie in het Noorden. Ik wacht is het ontluisterende relaas van een falende overheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video