De bakker, de groenteboer en de kaaszaak: ze floreren allemaal in coronatijd: 'Met de helft van de extra omzet ben ik volgend jaar al tevreden'

Eigenaar Jan Roelof Fledderus van de gelijknamige bakkerijen in Assen en Zeijen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Zelfstandige ondernemers in versproducten doen tijdens coronacrisis goede zaken. Meer consumenten doen hun aankopen bij de bakker, slager, groenteboer of kaaszaak (op de markt) in plaats van in de supermarkt. Gaat het lukken om de extra omzet na corona vast te houden? Vier noordelijke ondernemers doen hun relaas.

De slager

loading

Slagerij Boersema in Grijpskerk levert vlees aan 180 horecabedrijven. ,,Die omzet kwam door de coronacrisis vrijwel helemaal stil te liggen. Maar dat omzetverlies wordt ruimschoots gecompenseerd door de extra toeloop van klanten in de winkel. Bij tijden is het echt een gekkenboel’‘, zegt eigenaar Henk Boersema (57).

Hij schat de extra omzet in de winkel op 25 tot 30 procent. Of het lukt om die stijgende lijn na corona vast te houden, is voor Boersema nog even de vraag. ,,Een mens is een kuddedier. Ik vrees dat veel mensen dan op de automatische piloot weer naar de supermarkt. We doen onze uiterste best om de extra klandizie vast te houden. Als dat lukt voor de helft ben ik al tevreden’‘, zegt hij.

De kracht van een ambachtelijke slagerij dat vrijwel alle vleeswaren in eigen huis worden gemaakt. ,,We betrekken ons vlees zoveel mogelijk van runderen en varkens uit de eigen streek.’‘ Veel mensen werken thuis. Doordat reistijd naar het werk wordt uitgespaard, is er meer tijd om te koken. ,,Dan wordt de tijd genomen om een stoofpotje te maken in plaats van een hamburgertje te bakken.’‘

De groenteboer

loading

,,Gelukkig hebben wij een ruim pand met plek voor vijftien klanten. Maar de gepaste afstand in acht nemen valt niet mee. Hopelijk is alle corona-ellende binnenkort voorbij’‘, zegt eigenaar Riekus Jansen (51) van Lubbers groente en fruit in Winschoten.

Jansen geeft ruiterlijk toe dat hij als ondernemer garen spint bij de crisis. ,,Mensen die niet naar de supermarkt durven, komen naar speciaalzaken als de onze. Dan maken ze kennis met de kwaliteit die wij bieden en hopen wij dat ze ook na corona blijven komen’‘, zegt hij. De extra drukte in speciaalzaken komt volgens Jansen niet louter op het conto van corona.

,,De laatste vier jaar pakt onze branche marktaandeel dat aan de supermarkten verloren is geraakt, terug.’‘ De groentezaak in Winschoten werkt met een eigen kok die maaltijden bereidt. ,,Maaltijden kunnen kant en klaar bij ons worden afgehaald. Dat loopt als een trein.’‘

De bakker

loading

Aan het begin van de uitbraak van corona was de drukte in de vijf bakkerijfilialen van Fleddérus in Assen en Zeijen extreem. ,,Daarna kwam de hamsterwoede. Toen wisten we van gekkigheid niet wat we moesten maken’‘, zegt eigenaar Jan Roelof Fleddérus (49) die vanuit Zeijen de scepter zwaait over het bedrijf (32 medewerkers).

,,Het hamsteren duurde een dag of vijf. In lichtere mate uiteraard is het gelukt de hogere omzet vast te houden.’‘ Zijn verklaring voor de extra omzet: ,,Lange tijd konden mensen niet naar kroeg, terras, bioscoop en theater. Vooral als je hele dagen thuis werkt, wil je lekker eten. Mensen zijn bereid voor het eerlijke bakkerijproduct dat wij bieden met een hogere kwaliteit geld neer te tellen.’‘

Dat de klanten ondanks corona de weg naar de bakkerijfilialen weten te vinden, wordt door Fleddérus hogelijk gewaardeerd. ,,Omdat minder klanten in de winkel mogen, stonden er mensen soms op zaterdag wel veertig minuten in de rij. Daar zijn we onze klanten heel erkentelijk. Onlangs hebben we aan hen lemon cakes weggegeven met een bedankkaartje erbij.’‘

De kaasboer

loading

,,Corona speelt ons gigantisch in de kaart. Maar tegen de landelijke trend vertonen onze omzetten al sinds 2014 een stijgende lijn’‘, zegt directeur Sytze van der Veen (36) van Van der Veen Kaas in Kollum.

Dit bedrijf verkoopt wekelijks kaasproducten en ook noten op liefst veertig markten in Groningen, Drenthe en Friesland. In Kollum staan 38 mensen op de loonlijst. Markten die bezocht worden, zitten onder meer in Groningen, Eelde, Winsum, Uithuizen, Vries en Annen.

Eigenaar Van der Veen noemt de omzetstijging van dit jaar met 28 procent werkelijk extreem. ,,Het besef onder de consument groeit dat het fijn is om in de buitenlucht boodschappen te doen. Dat voelt in deze coronatijd veilig. Wij willen op de markt de beste verhouding van prijs-kwaliteit bieden. Als mensen bij ons proeven, komen ze erachter dat wij dit concept waarmaken.’‘

Van der Veen verwacht de komende een groot deel van de extra klandizie als gevolg van corona vast te houden.

menu