De bal rolt niet meer bij voetbalvereniging Borgercompagnie

De kantine gaat op slot, de ballen in het net. Na 69 jaar is het gebeurd met voetbalvereniging Borgercompagnie. Zeven spelers slechts kan de club nog in het veld krijgen.

Voorzitter Bert de Boer moet even slikken. ,,We houden er mee op. We kunnen nog maar zeven spelers in het veld krijgen. Waar doen we het nog voor.’’ De wond is nog fris. ,,Zonde, echt zonde. We hadden bestuurlijk alles net weer goed op de rails. Hadden er zin in. Als dan jongens weglopen naar omliggende plaatsen als Veendam, wat moet je dan?’’

Ik ga niet op de knieën liggen

Ook voor penningmeester Rudi Scholtens hoeft het niet meer. Er zijn nog een stuk of 20 leden, een jeugdafdeling is er al heel lang niet meer en op slechts vier vrijwilligers kan een beroep worden gedaan. Vaak moeten bestuursleden zelf ook bijspringen om te krijgen of alles voor te breiden. ,,Wat we ook doen, nieuwe leden komen niet.’’ De Boer: ,,Als we geen spelers meer hebben, houdt het op. Ik ga niet op de knieën liggen smeken of ze terugkomen.’’ Tijdens een buitengewone ledenvergadering is unaniem besloten de vereniging op te heffen.

Weinig of geen publiek

Zeker, vv Borgercompagnie was al jaren een kleine voetbalclub. Telde de in 1949 opgerichte vereniging in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog zes seniorenelftallen, de laatste duels was het moeilijk een volwaardig elftal bijeen te krijgen.

De gemeente Veendam vond vv Borgercompagnie zelfs te klein om nog bestaansrecht te hebben en dreigde vier jaar geleden de subsidiekraan dicht te draaien. Scholtens: ,,We hebben ons herpakt, er liepen zelfs weer F’ertjes op het veld.’’

De droom was van korte duur. Vorig jaar nog was de club vol goede moed. ,,We hadden wat leuke wedstrijden en een goeie sfeer.’’ Maar toch. Thuiswedstrijden trokken steeds minder of zelfs helemaal geen publiek.

Komt er misschien toch nog een laatste wedstrijd, een reünie misschien? ,,We zien wel’’, zegt De Boer. ,,Maar voor wie doe je dan iets? Niet voor spelers die vandaag komen en morgen alweer gaan. Misschien met de mensen van het bestuur en de vrijwilligers.’’ Ballen en andere spullen schenkt de vereniging aan ‘een goed doel’. Wat er met het complex gebeurt is nog onduidelijk.

De kantine en kleedkamers zijn van de club. De velden, het park van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.