De belofte van minister Wiebes: duizenden schades in Groningen worden versneld afgehandeld

Minister Wiebes. Foto: ANP

Om de afhandeling van schade in het gasgebied te versnellen, krijgen 9000 gedupeerden in Groningen binnenkort een aanbod.

Dat belooft minister Eric Wiebes een dag voor het spoeddebat in de Tweede Kamer.

Het gaat om mensen die hun schade hebben gemeld voor 1 januari dit jaar. Ze kunnen kiezen tussen 5000 euro vergoeding of voor 11.000 euro herstel door een aannemer. Deelnemers hoeven niet meer te wachten op een opname of een beoordeling van hun schade.

Voorts belooft Wiebes de versterking van huizen 'radicaal te versnellen'. Er wordt minder gerekend en aannemers kunnen straks eerder aan de slag.

Ernst

De VVD-minister staat onder zware druk en probeert met het oog op het Kamerdebat morgenavond met nieuwe maatregelen duidelijk te maken dat het hem ernst is. Er is zowel in Groningen als in Den Haag grote onvrede over de vastgelopen versterking in het gasgebied. Ook de afhandeling van schade gaat zeer moeizaam. Procedures voor herstel en versteviging worden steeds uitgebreider in ingewikkelder.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft commissaris van de Koning René Paas dat er een crisisaanpak nodig is. Een nieuwe, publieke uitvoeringsorganisatie moet volgens hem vergaande bevoegdheden krijgen om de versterking vlot te trekken, zonder invloed van de NAM. Paas wil ook dat de gaswinning omlaag gaat. Hij laat in een reactie op de brief van Wiebes weten 'nog niet helemaal tevreden te zijn'.

menu