Met een appeltje en wortel als lokaas, denkt waterschap Hunze en Aa’s de bever die zich ophoudt in de omgeving van het Winschoterdiep langs het Europapark in Groningen te vangen.

,,Het is een simpele, maar doeltreffende optie’’, weet Maurice La Haye. Hij is als onderzoeker verbonden aan de Zoogdiervereniging en door het waterschap ‘ingehuurd’ om advies te geven over hoe de bever te vangen.

Binnen twee weken hapt het dier toe

Deze week is de kooi geplaatst. ,,Ik verwacht dat het dier binnen twee weken van de appel of wortel heeft gesnoept en dan gevangen is. Dat is althans tot dusver de ervaring. Daarna gaat de kooi dicht, wordt er iemand gewaarschuwd en dan brengen we het dier direct naar zijn nieuwe omgeving.’’

Het waterschap wil de bever in Groningen vangen, omdat deze zich in ‘rood gebied’ bevindt. Langs het Winschoterdiep heeft het dier nog niet voor problemen gezorgd, maar wel is hier en daar knaagwerk te zien. Hunze en Aa’s vreest dat het dier op den duur richting het Eemkanaal trekt. En dat is helemaal ‘verboden gebied’.

loading  

Het waterschap wil absoluut voorkomen dat de bever de stabiliteit van de dijken aantast. Vandaar dat Westerwolde, een zogenaamde groene zone, als beste alternatief uit de bus is gerold waar het dier een nieuw leven kan beginnen. Met argusogen wordt het beestje door het waterschap gevolgd. Daarvoor zijn camera’s rondom de kooi opgehangen. Kijken of er gesnoept wordt van wortel of appel.

Het vangen van bevers komt overigens sporadisch voor. Maximaal een keer per jaar wordt de Zoogdiervereniging opgetrommeld om advies te geven over de bever. Vorig jaar nog was er een ‘probleemgeval’ in Limburg. In het Noorden is dit de eerste keer dat de vereniging in actie komt.

Het geslacht is moeilijk vast te stellen

,,Het vangen van de bever is echt de allerlaatste optie op de escalatieladder’’, zegt La Haye. ,,Domweg verwijderen helpt in ieder geval niet, want dat is dweilen met de kraan open. De bever keert altijd terug naar de zelfgekozen plek.’’ La Haye spreekt niet over een vrouwtje of mannetje. ,,Bij bevers is het heel moeilijk het geslacht vast te stellen. Maakt ook niet uit; het is een prachtbeest.’’

In het Noorden komt het dier relatief weinig voor. ,,Daar moeten jullie heel erg ongelukkig mee zijn, want het is een mooi dier, dat prachtige dammen bouwt. Ik kan iedereen aanraden om dat werk te bekijken.’’

Daar zit het waterschap dan weer niet op te wachten. Het is daarom dat Hunze en Aa’s niet wil prijsgeven waar het beest exact wordt uitgezet. Ze houdt het bij het stroomgebied van de Ruiten Aa in Westerwolde.

De bever heeft een relatief korte geschiedenis in Nederland. In 1988 is het waterdier voor het eerst uitgezet in de Biesbosch, daarna is de populatie gegroeid tot nu enkele duizenden exemplaren. Met name in het rivierengebied tussen Maastricht en Rotterdam wordt het dier veel gesignaleerd. De eerste bevers kwamen over uit Oost-Europa en/of het Elbe-gebied. Tegenwoordig komen ze ook uit België en zelfs Wit-Rusland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen