En weer verhuist de openbare bibliotheek in Hoogezand. Vijf jaar geleden ging het van Gorecht-Oost naar het Huis voor Cultuur. Daar kwam de bieb met Kielzog theater, muziekschool en kunstwerkplaats en het grand café onder één dak.

Niet ideaal, want over twee verdiepingen verspreid en wie slecht ter been was moest met hulpmiddelen en al met een kleine lift omhoog. Van meet af aan was echter duidelijk dat het een tijdelijke locatie was.

Gemeente Midden-Groningen naar voormalige bieb

Naast het Huis voor Cultuur is dat voor Bestuur inmiddels zo ver gebouwd (prijskaartje: 27 miljoen euro) dat de bibliotheek daar naartoe kan verhuizen. De gemeente Midden-Groningen neemt dan na de zomer, waarin er wordt verbouwd, de plek van de voormalige bieb in gebruik.

Niet tegenstaande dat alle 50.000 boeken in de bieb opgepakt en verplaatst moeten worden, is de te overbruggen afstand binnen het Huis voor Cultuur en Bestuur minimaal. De bibliotheek verhuist binnen ‘het huis’ naar de overkant van de foyer.

Toegankelijker en zichtbaarder

,,We gaan er in vierkante meters iets op achteruit’’, zegt Janneke Klok, regiomanager Midden-Groningen en Westerwolde van Biblionet Groningen. ,,Maar als locatie zijn we, op de begane grond aan de kant van winkelcentrum De Hooge Meeren, straks een stuk toegankelijker en zichtbaarder.’’

De openbare bibliotheek in Hoogezand is na die in Stad de grootste van de provincie. Er zijn 8000 leden, maar er komen ook mensen binnenlopen om een tijdschrift te lezen of een kop koffie te drinken. Er staan computers, maar er is ook gelegenheid om met de eigen laptop in te loggen.

Elkaar ontmoeten

Naast het aanbod aan boeken, tijdschriften en het gebruik van computers, heeft de openbare bibliotheek een maatschappelijk educatieve functie. Vanaf het podium op de begane grond leidt een trap straks naar het e-lab.

Klok: ,,Het voordeel van één vloer is dat iedereen, medewerkers, programmeurs, vrijwilligers en gebruikers, elkaar kan ontmoeten.’’

Tussenpersonen en taalmaatjes

Op de begane grond is naast boeken, dvd’s en computers en -aansluitingen ruimte gereserveerd voor het Taalhuis en de -coördinator. Voor wie minder goed kan lezen en schrijven zijn er ‘taalmaatjes’. De bibliotheek maakt gebruik van tussenpersonen in het veld om digibeten en wie niet leesvaardig is over de drempel te halen.

,,Dat gebeurt via het gemeentelijk re-integratiebedrijf of Kwartier Zorg & Welzijn’’, weet Klok. ,,Als dat nodig is komen wij ook naar de mensen toe. Als de motivatie er is zijn wij er ook.’’

De leestijd doorkomen

Omdat de bieb in Hoogezand tweeënhalve week gesloten is (tot 17 maart), was er voor leden gelegenheid om een verrassingstas samen te laten stellen om de leestijd door te komen.

Aan de hand van zijn of haar voorkeuren werd door medewerksters van de bibliotheek een verrassend leespakket samengesteld om de tijd door te komen. Maar liefst 500 van dergelijke verrassingstassen zijn samengesteld en op een handvol na waren ze zaterdagmorgen allemaal opgehaald.

Minder boeken onder de mensen

Maandag wordt begonnen met het inpakken van zo’n 50.000 boeken. Vervolgens worden de kasten gedemonteerd, verplaatst en dinsdagochtend aan de andere kant van de foyer weer in elkaar gezet. Dinsdagmiddag kunnen dan de eerste boeken hun nieuwe plekje innemen

Klok: ,,Dat is wel een nadeel van de lockdown: er zijn minder boeken onder de mensen en dus meer boeken te verhuizen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen