De dijk bij Lauwersoog is weer schoon, maar het gaat nog weken duren voor alles is aangespoeld

FOTO JARINGS RISPENS

Wie wil jutten hoeft niet meer de boot naar één van de eilanden te pakken. Nadat woensdagavond al de eerste goederen uit de Waddenzee werden gevist, liggen nu ook de eerste dijken bij Friesland en Lauwersoog bezaaid.

Aan de zeedijk bij Moddergat drijven duizenden zwarte damesschoenen, maar ook kussens, koelkastdeuren, plastic onderdelen. Sommige jutters trekken ook complete matrassen uit het water.

Er liggen niet alleen voor het oog bruikbare spullen. De andere kant van de dijk ligt bezaaid met piepschuim. Staatsbosbeheer, zeehondencentrum Pieterburen en Wetterskip Fryslân hebben al aangekondigd met opruimacties te komen. Ze roepen mensen op vandaag mee te komen helpen tussen 10 en 16 uur.

Opruimacties

Veel mensen geven daar gehoor aan. Op verschillende plekken zijn mensen donderdag begonnen met opruimen. Dat is het geval bij Moddergat, Lauwersoog en Wierum.

Op alle drie de plekken kwamen tientallen mensen tezamen. Er werd van alles gevonden. Zo spoelde er een koelkast aan bij Lauwersoog. De 17-jarige broers Martijn en Jurgen Knol en Arne Batema (21) uit Leens trokken de koelkast op de kant.

loading

In het slik liggen nog meer koelkasten, maar daar kunnen de hulptroepen nog niet bij. Er werd meer gevonden, maar vooral piepschuim, heel veel piepschuim.

Hoogtij

Bij Lauwersoog was de dijk donderdag aan het einde van de ochtend schoon. Bij het volgende hoogtij wordt de volgende lading verwacht. Volgens betrokkenen kan het nog weken duren voordat de volledige lading is aangespoeld.

loading

menu