De drukte in Ter Apel neemt af

Het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt, is in de loop van dit jaar steeds verder gedaald. De afgelopen week klopten 300 personen aan.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt. Uit zijn cijfers blijkt ook dat in de eerste periode na de jaarwisseling nog 700 vluchtelingen per week arriveerden. Dat aantal daalde vervolgens naar 500.

,,En de afgelopen weken waren het er 300’’, zegt Jacqueline Engbers, woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. De meeste van al die vluchtelingen komen daar aan. Het grote asielcomplex daar herbergt namelijk ook het Aanmeldcentrum voor nieuwe asielzoekers.

Albanië

De vluchtelingen in de afgelopen weken kwamen volgens Engbers uit Syrië maar ook uit andere landen. ,,Enige tijd geleden was er ook een week de meeste mensen uit Albanië kwamen.’’

Engbers kan niet zeggen of de daling van het aantal vluchtelingen wordt veroorzaakt door Europese afspraken over de asielinstroom. Afspraken die onder meer zeggen dat vluchtelingen die illegaal in Griekenland zijn aangekomen naar Turkije worden gebracht. In ruil voor iedere op die manier teruggestuurde Syriër neemt Europa er legaal een uit Turkije op.

Gevolgen

,,Het is heel moeilijk om te zeggen welke gevolgen die afspraken op dit moment al voor de instroom in Ter Apel hebben’, zegt Engbers. ,,Er zijn ook allerlei andere factoren die deze instroom bepalen. Precies een jaar geleden zaten we trouwens ook op een instroom van 300 vluchtelingen per week. De enorme toename begon toen in juli en augustus. Het is dan moeilijk te voorspellen hoe het verder dit jaar gaat.’’

Nederland kreeg vorig jaar vanwege die grote instroom ruim 59.000 asielzoekers binnen. Een absoluut record.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.