Het beeld van Groningen: De een zijn dood...

Een jonge timmerman is tijdens de ‘schaft’ op de kist geklommen die hij op dat moment onder handen had. Foto: Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: grafkistenfabriek D.Th. Dalmolen en zonen.

Lijkkisten timmeren zorgt voor brood op de plank, letterlijk en figuurlijk. Waarschijnlijk speciaal voor de gelegenheid is deze jongen tijdens de ‘schaft’ op de kist geklommen die hij op dat moment onder handen had. Op zaterdag 17 mei 1980 wordt de foto afgedrukt in het Nieuwsblad van het Noorden bij een paginagroot artikel over grafkistenfabriek D.Th. Dalmolen en zonen. Het familiebedrijf aan de Oliemuldersweg bestaat honderd jaar en de krant gaat uitgebreid in op de bedrijfsgeschiedenis. Van de grondlegger, timmerman/metselaar Theodorus Dalmolen, via de eigen lijkwagengarage en de kartonnen ‘crematiedoos’ naar de charme van een ambachtelijke eikenhouten kist en het verzorgen van een respectvolle uitvaart. Veertig jaar later is de familie Dalmolen nog steeds actief in de uitvaartbranche. Natuurbegraven, cremeren, resomeren, er is van alles veranderd voor de begrafenisondernemer, maar brood blijft brood en dood is dood. Zou vandaag, op Allerzielen, iemand bloemen leggen op het graf waarin de kist ligt waarop deze jonge timmerman nog heeft geschaft?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen