De gekste lijstjes van het jaar

Met het verlanglijstje voor Sinterklaas of voor de Kerstman begint meestal de lijstebrij aan het einde van het jaar. Ze zijn er in alle soorten en categorieën. Zinnig en onzinnig, maar vaak wel vermakelijk. Een overzicht van enkele van de eindejaarslijstjes.

De meest onneembare vestingen van Europa

Stadion De Euroborg, heeft de Belgische sportzender Playsports berekend, staat in de top 10 van de Meest Onneembare Vestingen in Europa. Dat betekent FC Groningen thuis in Europees verband veel vaker wint dan gelijk speelt of verliest. Bayern München, Paris Saint Germain en FC Barcelona staan hoog in de top tien. Dat is geloofwaardig. PSV en Feyenoord staan er ook in en dan denk je toch snel dat je met statistieken alle kanten op kunt. De uitkomsten van dit onderzoek staan voor wat FC Groningen betreft in schril contrast met de prestaties dit jaar in de Europa League. Tot dusverre is de FC met nog een wedstrijd om des keizers baard te gaan, met een mager puntje in de Europa League de slechtst presterende ploeg…

Het beste zwembad van het jaar

Bad Hesseling in Meppel is uitgeroepen tot zwembad van het jaar. De klanttevredenheid is hoog. De jury roemt de duurzaamheid, de innovaties en de samenwerking met het bedrijfsleven. Nou, dat staat mooi in het jaarverslag. Het is een opsteker voor het personeel en de bezoekers maar hebben mensen uit Groningen of Assen daardoor ook de neiging met badpak en handdoek spoorslags naar Meppel af te reizen?

De vinylzaak van het jaar

  

Vinyl als geluidsdrager is weer hip. En dus groeit het aantal platenzaken weer. Das mooi. Dit jaar kregen 157 verschillende vinylzaken minimaal een stem. Vorig jaar waren dat er 116. Een teken dat de verkiezing breed gedragen wordt, ronkt de organisatie. Dat valt buiten de branche wel mee. Wim's Muziekkelder uit Doetinchem is net als vorig jaar de vinylzaak van het jaar. Wim's enorme kennis van popmuziek (Wimkler Prins is zijn bijnaam) en de vrijwel wekelijkse instore optredens worden vaak genoemd De tweede achtereenvolgende winst is een blijk van klantentrouw of van actieve promotie door de uitbater. De titel beste marketeer zou dus ook wel wat voor hem zijn. De volledige uitslag is te vinden op www.lpvinyl.nl.

De meest invloedrijke beslisser in het vaderlandse vastgoed

Lezers van het Vastgoedjournaal – welk journaal? Dat moeten welhaast makelaars en verhuurders zijn – mogen uit honderd genomineerden de meest invloedrijke vastgoedbeslisser van het afgelopen jaar kiezen. De organisatie wijst er op dat het hier niet gaat om gerealiseerde projecten of omzetten maar om iemand wiens beslissingen zo belangrijk zijn geweest dat er hierdoor belangrijke verschuivingen in de vastgoedmarkt zijn opgetreden. De uiteindelijke winnaar is vast goed in zijn werk maar of het u en mij boeit?

De beste marketeer van een poppodium

In de lijstjesmanie of verkiezingen ‘beste van…' kun je doorschieten. Dat bewijst de Vereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals (VNPF). Sinds 1997 worden tijdens Eurosonic/Noorderslag in Groningen de IJzeren Podiumdieren aan beste directeur, beste programmeur, beste podium en beste festival uitgereikt. Altijd leuk als je onderscheiden of genoemd wordt, maar wat heb je er aan. De beste worden is niet moeilijk. De beste blijven wel. Afgezien van het immer uitdijend aanbod van festivals is de koek in deze kring een keer op. Sinds twee jaar wordt ook een prijs voor de beste marketeer uitgereikt. We gunnen Daniël Lugtmeier, (Burgerweeshuis Deventer) Elly Jonker (Oosterpoort Groningen), Jon Heemsbergen, (Melkweg Amsterdam) Kimtessa Hill (TivoliVredenburg Utrecht) graag een prijs maar waarom dan ook geen prijs voor de garderobemedewerker, toiletjuf of zaalwacht.

De slechtste reclameslogan van 2015

Een vermakelijke verkiezing. Het landelijke platform Slechte Slogans zoekt de slechtste reclameleus van het jaar. Bijna 300 inzendingen waren er. Tot 14 december mogen mensen kiezen op de tien slechtste. Een greep uit de kanshebbers: Ik cake al naar je uit (Van Dijk banket, Zwartsluis). Voor ‘n plasje of ‘n scheetje: huur een Aarts-WC-tje (Aarts sanitair service, Eindhoven), Zit u te balen om Chinees te halen, bel dan zonder vrees: de Race Chinees! (Azië Wok, Roosendaal). Iedere paal gaat er in (heibedrijf Steenman, Oosterblokker). Wilt u ook een kale poes? (Beausense beautysalon, Landsmeer) en deze onbegrijpelijke: Grenzeloos moeizaam! (HGE Transport, Vlaardingen); stemmen kan via www.slechteslogans.nl.

De beste en leukste Ondernemer 2015

 

TV-tycoon John de Mol is niet alleen de meest invloedrijke mediapersoonlijkheid maar hij is ook verkozen tot Beste Ondernemer van 2015. Nu zullen werknemers of zakenrelaties zijn die het betwisten maar De Mol kan deze eervolle vermelding aan zijn CV toevoegen. Deze landelijke verkiezing van www.leuksteondernemer.nl moet een aandachttrekker zijn voor de verkiezing van de Leukste Ondernemers van Nederland. Je kunt dan als sympathieke zakenman wel uitgeroepen worden tot leukste ondernemer van het jaar maar als je geen cent verdient, dan word je nooit de beste ondernemer. Vraag dat maar aan John de Mol.

De beste gewasbeschermer van het jaar

De internetsite van het agrarisch vakblad boerderij.nl is op zoek naar de beste gewasbeschermer van het jaar. Die titel wordt niet zomaar vergeven onder boeren, tuinders en telers. In theorie en praktijk moeten de boeren hun zaakjes op orde hebben. Deelnemers hebben eerst een vragenlijst moeten invullen. In de praktijk moet blijken dat ze op alle fronten duurzaam boeren. Er zijn nog vijf genomineerden over. Boeren uit Groningen, Drenthe en Friesland schitteren door afwezigheid.

Het meest irritante woord van 2015

Het woordje 'me' verkozen is verkozen tot het meest irritante woord van het jaar 2015. Het woord wordt te vaak gebruikt in plaats van 'mijn'. “Mijn hond is lief” wordt dan gezegd als “me hond is lief”. Het gaat hierbij om 'me' als bezittelijk voornaamwoord. Mensen die zo spreken zouden terug mogen naar de eerste groep van de basisschool. Ruim 25.000 mensen brachten hun stem uit. Andere 'kanshebbers' op de titel waren 'diervriendelijk vlees', 'plezierjacht' en 'mensenmens'. Dat daar minder op gestemd is, zegt voldoende over deze verkiezing.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.