De geluiden van de Veenkoloniën

In filmhuis vanBeresteyn in Veendam gaat zondag de documentaire Symfonie voor de Veenkoloniën in première. Typische geluiden van vroeger en nu zijn door componist Jurriaan Berger verwerkt in een compositie en in beeld gevangen door filmmaakster Saskia Jeulink. Een recensie van de documentaire.

Recensie Job van Schaik

Film: Symfonie voor de Veenkoloniën Concept en regie: Saskia Jeulink Camera: Arno Cupédo Geluid: Menno Knevel Productie: Stichting Beeldlijn

Het is te hopen dat Symfonie voor de Veenkoloniën snel door NPO Doc wordt opgepikt. De prachtige documentaire van Saskia Jeulink kan moeiteloos concurreren met wat er doorgaans op de landelijke publieke zenders wordt uitgezonden.

In 53 minuten wordt een fascinerend portret geschetst van het Drents-Groningse gebied, opgehangen aan de zoektocht van een buitenstaander. De Zaanse jazzpianist en componist Jurriaan Berger is gevraagd om het geluid van de Veenkoloniën te vangen in een compositie voor het Veenkoloniaal Symfonie Orkest.

Daartoe trekt hij erop uit met een microfoon en/of met leden van het VKSO: we zien hem onder meer opnames maken van ambachtelijk turfsteken, eenzaam natuurgeluiden vangend op het zompige Bargerveen, op een scheepswerf in Hoogezand (met een geweldige improvisatie van leden van het VKSO en een houtbewerkingmachine als solist), in stedelijke centra (achter een fiets aanhollend), en bij de Gaszuiveringsinstallatie Emmen (met een prachtig in beeld gevangen, hilarisch gesprek met de portier via een praatpaal).

Tussendoor spreekt streekhistoricus Harm van der Veen (een mooie verteller!) bedachtzaam over de geschiedenis van de Veenkoloniën. De formule – blik van een buitenstaander, het landschap benaderen vanuit de muziek, in combinatie met vertelde geschiedenis en fantastische beelden van het gebied – werkt uitstekend.

Benieuwd naar de documentaire? Bekijk de trailer hieronder of lees meer in het plusverhaal: . Foto: Stichting Beeldlijn

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.