De good old Chinees legt het loodje: ook restaurant Woe Ping in Eelderwolde sluit z’n deuren

Good old Chinees restaurant Woe Ping aan de Groningerweg sluit zijn deuren. Foto Peter Wassing

Chinees restaurant Woe Ping aan de Groningerweg in Eelderwolde sluit z’n deuren. De ouderwetse Chinees heeft het moeilijk. ,,Mijn kinderen willen het niet overnemen.’’

Het is er zoals het er al tientallen jaren is. Er staat een aquarium, de vloerbedekking is rood, het gros van de tafeltjes blijft leeg terwijl het bij de afhaalbalie een drukte van belang is. De liefhebbers vertrekken met in hun hand een witte knisperende plastic tas vol babi pangang, foe yong hai, een portie saté en wat kroepoek er bovenop. Zie hier het Chinese restaurant in een notendop.

Vergane glorie

Maar de glorietijd van de ‘Hollandse’ Chinees is voorbij. Aan de lopende band sluiten ze hun deuren. Recent ging You Hao in Middelstum dicht, Golden Garden in Roodeschool hield het eveneens voor gezien en per 1 januari is het einde verhaal voor Woe Ping aan de Groningerweg in Eelderwolde, op de grens van Groningen en Drenthe.

Woe Ping en Happy World

Eigenaar Jacky Zhou (46) stond er twintig jaar aan het roer, hij nam het in 1999 over nadat hij er al een poos aan het werk was. Woe Ping – vrij vertaald uit het Chinees betekent het restaurant aan het water – zit al sinds jaar en dag in de buurt van het Paterswoldsemeer, maar Zhou vond het tijd om een keuze te maken.

Zijn volwassen kinderen studeren, het is lastig om personeel te vinden en hij kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Die andere plek is wereldrestaurant Happy World in Assen dat hij drie jaar geleden met twee anderen opende.

Gebrek aan opvolgers

,,Mijn kinderen willen Woe Ping niet overnemen. De jonge generatie heeft geen zin om zeventig uur per week te werken’’, verklaart hij de sluiting van Woe Ping en talloze andere Chinese restaurants. Volgens hem zijn veel Chinese restaurant-houders de 65 gepasseerd en hebben ze geen opvolgers.

1090 Chin.Ind.spec.rest.

Het is precies het beeld dat journalist Mark van Wonderen (42) schetst in zijn boek Chin.ind.spec.rest. Een verdwijnend Nederlands fenomeen dat afgelopen voorjaar verscheen. Hij fotografeerde er 1090 Chinese restaurants in het hele land voor, als ode aan de ‘Hollandse’ Chinees, waartoe hij de wok- en wereldrestaurants nadrukkelijk niet rekent. ,,Ik wilde de vergane glorie van dit type restaurants vastleggen, de mistroostige staat van de panden, de afnemende klandizie’’, zegt hij.

Hij kwam erop omdat hij in Noord-Holland talloze dorpjes trof waar alleen nog een supermarkt, een café én een Chinees zaten. De Chinees intrigeerde hem, laat het nostalgie zijn. Een buurvrouw zag zijn foto’s en raadde hem aan er een boek van te maken. Dat deed hij en van de 1090 zaakjes die erin staan zijn er al weer een aantal verdwenen.

Lees hieronder de recensie van Theo Zandstra en Jacques Hermus over Woe-Ping, gepubliceerd in Dagblad van het Noorden op 19 maart 2011:

menu