De grootste eierbal ter wereld, waarschijnlijk...

Gespannen lopen drie studenten gewapend met een doos met bubbeltjesplastic bij Friet van Piet in Groningen binnen. Met hun struisvogelei willen Jeanine Duijst (25), Gerben Kamphorst (21) en Steven Smit (27) de grootste eierbal ter wereld maken.

Dronkemanspraat

Het begon met dronkemanspraat. Toen de drie na een concert een eierbal gingen halen, vond Duijst de Groningse delicatesse wel erg lekker, maar ook klein. ,,Met een paar happen was je er doorheen”, zegt ze lachend. Dus besloten ze de grootste eierbal ter wereld te maken. En wel met een struisvogelei. Twee uur moesten ze het ei, dat 2 kilo weegt, koken. ,,Het wordt nog spannend”, zegt Kamphorst serieus, ,,want we weten niet of hij wel gaar is vanbinnen.”

“Ja, hij is gelukt!”

Omringd door camera's gaan de studenten aan de slag in de keuken. Het ei wordt door de ragout gehaald en voorzichtig met paneermeel bedekt. Het ei past maar net in het mandje. Zeven lange minuten fixeren Duijst, Smit en Kamphorst hun blik op de borrelende bal. De hele cafetaria kijkt met de spanning mee naar wat 's werelds grootste eierbal moet worden. Tot de kookwekker afgaat. Geconcentreerd wordt de grote bal door de studenten uit het sissende vet gehesen. Groot is de eierbal zeker, met een omtrek van 44 centimeter. Met een groot broodmes snijdt Kamphorst de bal aan. “Ja, hij is gelukt!”, schreeuwt hij. ,,En hij smaakt nog bijzonder goed ook”, roept Smit kauwend. De hele cafetaria krijgt een stuk van de grote Groningse hap.

Of de studenten echt een wereldrecord hebben gevestigd, is niet zeker. Het Guiness Book of Records uitnodigen kostte 500 pond, en dat vonden de ze te duur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.