De hakken in het zand in Bedum tegen nieuwbouw Togtemaarschool

Omwonenden zetten de hakken in het zand tegen de nieuwbouw van de Togtemaarschool. Ze krijgen ondersteuning van Bomenridders Groningen.

Het streven van de gemeente Bedum om binnen drie jaar alle scholen aardbevingsbestendig te krijgen dreigt te stranden bij de laatste: de Togtemaarschool. Omwonenden zullen zich, aldus woordvoerster Mena van Hoogenhuizen, tot het uiterste verzetten tegen het plan.

De buurt voelt zich niet serieus genomen, is te laat geïnformeerd en vindt het onduidelijk waarom het college kiest voor hoogbouw op de plek van de skatebaan en niet voor laagbouw op de huidige locatie.

Lawaai

Daarbij zijn er diverse bezwaren tegen het nieuwbouwplan. Onder meer toename van verkeersdrukte en lawaaioverlast en het in waarde dalen van de huizen omdat het uitzicht verdwijnt.

De omwonenden worden gesteund door Jan Pieter Janse van Stichting Bomenridders Groningen. Zijn bezwaar is dat de gemeente geen bomeneffectanalyse liet uitvoeren, waarin de gevolgen voor onder meer vleermuizen en andere dieren zijn onderzocht.

Schoonheidsprijs

Alle fracties onderkenden, zoals al eerder, dat de manier waarop de gemeente met de omwonenden is omgegaan geen schoonheidsprijs verdiende, maar willen in principe vasthouden aan het plan.

CDA-fractievoorzitter Ate Wijnstra: ,,Afgesproken is alle scholen binnen drie jaar veilig. Die veiligheid van kinderen staat bij ons voorop, en staat zelfs buiten elke discussie.’’

De partijen gingen wel mee met de omwonenden dat nog steeds onduidelijk is waarom de keus viel op hoogbouw op een nieuwe plek.

Het college moet daar eerst antwoord op geven, eer de raad met het voorliggende plan akkoord gaat.

Raad van State

Als dat gebeurt, kan Bedum zich schrap zetten voor minimaal twee jaar procederen. Tot aan de Raad van State. Van Hoogenhuizen: ,,We hebben al verloren, we kunnen alleen nog maar winnen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.