De hippe bioboer maakt softijs van geitenmelk

Bioboeren hielden zaterdag open dag. In Broek, gemeente De Marne, werd voor de gelegenheid een nieuwe biowinkel met een eigen kaasmakerij geopend.

Wat je met een geit kunt doen? Knuffelen, zegt Marieke Bos van de geiten- en zorgboerderij Pieterburen. ,,Kinderen zijn gek op geiten. En andersom. Geiten zijn net als kinderen vreselijk nieuwsgierig. ’’

Duitsland, Spanje en Portugal

Marieke Bos heeft de zorg voor ruim honderd melkgeiten die dagelijks 200 tot 300 liter melk geven. Traditioneel wordt daar kaas van gemaakt, maar in het zaterdag geopende biowinkeltje kun je ook softijs krijgen dat is gemaakt van geitenmelk.

Niet alleen het ijs, maar geitenmelk wordt sowieso steeds hipper, weet Marieke Bos. De vraag naar geitenmelk neemt toe. In het buitenland is die trend al veel langer gaande, met name Duitsland, Spanje en Portugal zijn echte geitenlanden. Nederland, maar ook België, is bezig met een inhaalslag.

Kaas

De geiten- en zorgboerderij in Broek bij Pieterburen is een project van de stichting Keroazie. Door de week wonen twintig jongeren met een verstandelijke beperking op het terrein. Het werk op de boerderij vormt de dagbesteding. Het winkeltje is voor erbij, zegt medewerkster Ellen.

De geitenkaas die er wordt verkocht, wordt er ook – op ambachtelijke wijze – gemaakt in de eigen kaasmakerij. De melk die overblijft, gaat naar Kaaslust in Veenhuizen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.