De hondsdagen zijn er weer! Maar wat zijn dat eigenlijk?

Vrijdag beginnen de hondsdagen, een befaamd fenomeen uit de volksweerkunde. Wat zijn het, en wat heeft het met honden te maken?

Wanneer vallen de hondsdagen?

De hondsdagen duren van 20 juli tot 20 augustus. Dat is de periode waarin het sterrenbeeld de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, tegelijk opkomt met de zon. Sirius, normaal gesproken een heldere ster, is dan niet zichtbaar.

Welke betekenis hebben de hondsdagen in de volksweerkunde?

Het weer op de eerste dag van de hondsdagen zou model staan voor het weer in de volgende vier tot zes weken. Een mooie zonnige eerste hondsdag zou dus een mooie zonnige zomer beloven.

In Beeld: De hondsdagen zijn er weer
Lees verder

Klopt dat?

Soms wel, soms niet. Het weer op 20 juli zegt weinig tot niets over het weer in de volgende vier weken. In het algemeen worden de hondsdagen gekenmerkt door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, ook als het op 20 juli toevallig koud is geweest.

Bederft voedsel sneller tijdens de hondsdagen?

Ja, tijdens de hondsdagen is het vaak warm en broeierig. In deze omstandigheden groeien micro-organismen erg snel, zeker bij temperaturen boven de 25 graden Celsius. Daardoor kunnen etenswaren sneller bederven.

Welke weerspreuken zijn verbonden aan de hondsdagen?

Het zijn er veel. Vaak gaan ze over Sint Margriet, wier naamdag op de eerste dag van de hondsdagen valt. Bijvoorbeeld: Als Margriet pist in het riet, zes hele weken boerenverdriet. En ook: Met Sint Margriet droog, zes weken zon in 't oog.

Zijn de hondsdagen een oud fenomeen?

Ja, de oude Egyptenaren waren er zelfs een beetje bang voor. Het water in de Nijl bereikt tijdens de hondsdagen zijn laagste peil en de Egyptenaren vreesden dat de ster Sirius niet zou terugkeren om de broodnodige overstromingen aan te kondigen.

Hebben de hondsdagen echt niets te maken met honden?

Nee, helemaal niets, al dachten de mensen dat vroeger wel. Honden werden tijdens de hondsdagen vaak gemuilkorfd omdat ze anders hondsdol zouden worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.