De horrorkruising van Groningen: hoe steek je de Esperantokruising levend over?

Twee drukke kruispunten met een spoorwegovergang ertussen. Wie wel eens in de buurt van de Euroborg in Groningen komt met de auto kent hem: de Esperantokruising. Hoe steek je nu goed de kruising over? Wanneer heb je voorrang en waar moet je wachten? Verslaggever Liselotte Schüren steekt de kruising over met hulp van rij-instructeur Henk Sanders van Verkeersschool Oosterpoort.

Iedere ochtend en avond is het raak. Lange files voor de Esperantokruising in Groningen. De Helperzoomtunnel is nog niet open, de Kempensberg is dicht en de Waterloolaan is tweerichtingsverkeer geworden. De hoeveelheid verkeer nam de afgelopen maanden flink toe door werkzaamheden rondom de zuidelijke ringweg. En de situatie is voor veel verkeersdeelnemers onduidelijk.

Zo is de Helperzoom een voorrangsweg, maar dat ziet niet iedereen meteen. En waar je denkt voor te mogen gaan over de doorgaande Verlengde Lodewijkstraat, staan juist haaientanden. Die onverwachte haaientanden worden nog weleens gemist door automobilisten met haast – die vervolgens midden op het kruispunt gedwongen worden om toch te remmen voor de tientallen fietsers die de spoorweg over vliegen. Diezelfde overgang gaat zo’n twintig keer per uur dicht om treinen van en naar Veendam, Assen en Winschoten door te laten.

Verbeteringen

Verkeer dat eerder de Kempkensberg genomen had, moet nu via de smalle Waterloolaan. Dat levert extra verkeer op voor de kruising waar de Verlengde Willemstraat, Verlengde Lodewijkstraat en Helperzoom uitkomen op de Esperantostraat en de Waterloolaan.

Inmiddels heeft aannemerscombinatie Herepoort laten weten dat er maatregelen genomen worden om de situatie te verbeteren. Om de fietsers iets meer ruimte te geven, wordt het uiteinde van de Waterloolaan breder gemaakt.

Toch is het nog even geduld hebben voordat de situatie echt verbetert. In april 2020 gaat de Helperzoomtunnel open, aldus Combinatie Herepoort. Dan zal de druk op de Esperantokruising afnemen. vanaf mei gaat ProRail bezig met het spoor bij de kruising. Uiteindelijk zal de spoorwegovergang dichtgaan. De precieze datum is nog niet bekend.

menu