De hyperloop wordt straks getest in Groningen. In Nevada zijn de de eerste passagiers van de hyperloop van Virgin lyrisch: 'Dit is baanbrekend'

De Virgin Hyperloop-pod is te zien op de DevLoop-testsite in Las Vegas, Nevada. Foto: virgin Hyperloop/Reuters

De hyperloop van het bedrijf Virgin heeft voor de eerste keer passagiers vervoerd. Twee medewerkers legden in 15 seconden zo’n 500 meter af op een testlocatie in de woestijn van het Amerikaanse Nevada.

Virgin voorspelt dat de hyperloop, een supersnelle trein in een vacuümbuis, een maximumsnelheid krijgt van meer dan 1000 kilometer per uur. De reistijd tussen de Amerikaanse steden Los Angeles en San Francisco zou daardoor teruggebracht kunnen worden tot ongeveer 45 minuten.

Het European Hyperloop Center bouwt bij Meerstad een testbaan.

Een historisch moment

Virgin omschrijft de eerste test met menselijke passagiers als een historisch moment. Een van de passagiers, Virgin-medewerker Sara Luchian, zei volgens de BBC dat de reis goed verliep en ‘niets weg had van een achtbaan’. Ze noemde de testrit ‘opwindend’ en vertelde dat zij en haar medepassagier zich naderhand niet ziek voelden. Virgin had al zo’n vierhonderd tests uitgevoerd zonder mensen aan boord.

loading

Dit gaat de manier waarop mensen wonen, werken en reizen de komende jaren veranderen

1000 kilometer per uur

Sir Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, noemt de technologie ‘baanbrekend’. ,,Met de succesvolle test van vandaag hebben we laten zien dat deze kijk op innovatie de manier waarop mensen overal wonen, werken en reizen de komende jaren zal veranderen.”

Luchian en haar medepassagiers reisden in een capsule voor twee personen, maar volgens Virgin komen er ook treinen met plek voor 28 passagiers. Ook werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van capsules voor goederenvervoer. Naast Virgin werken ook andere bedrijven, onder meer uit Nederland, aan de ontwikkeling van een hyperloop.

Begonnen in garage

De test bewijst volgens Jay Walder, ceo van Virgin Hyperloop, dat het veilig is om met de hyperloop te reizen. Zijn collega en medeoprichter Josh Giegel noemt het een droom die uitkomt.

,,Toen we meer dan zes jaar geleden in een garage begonnen, was het doel simpel: we willen de manier waarop mensen bewegen veranderen”, reageert hij. ,,Vandaag hebben we een gigantische sprong gemaakt in de richting van die ultieme droom.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
hyperloop