De kamer van Oranje in burcht Wedde heeft een gezicht

Bieneke Drenth en Humphrey Hazelhoff Roelfsema onthullen het schilderij met het portret van Guillemina Hazelhoff Roelfsema. Foto: Huisman Media

De Burcht van Wedde is zaterdag een schilderij rijker geworden: een portret van Guillemina Hazelhoff Roelfzema, uit 1887.

Het hangt in de kamer die enkele jaren geleden werd geadopteerd door de Familiestichting Hazelhoff. Die wordt gevormd door telgen van de families Hazelhoff en Hazelhoff Roelfzema en heeft een sterke band met de Burcht. In het verleden hadden voorvaderen van die telgen namelijk lang de functie van borggraaf.

Drie eeuwen vaderlandse geschiedenis

Toen de kamer werd geadopteerd, hing de familie er glasplaten op waarop drie eeuwen vaderlandse geschiedenis wordt verbeeld. De Burcht kreeg zo een kamer van Oranje.

,,Een portret hing er nog niet maar nu dus wel, en nog wel van iemand uit onze familie’’, vertelt Albert Hazelhoff, woordvoerder van de Familiestichting.

Hij woonde de onthulling zaterdag bij. Een andere aanwezige telg was Humphrey Hazelhoff Roelfzema, voormalig directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hij kreeg het portret van Guillemina enkele jaren geleden in handen en besloot dat de kamer in de Burcht de passende, permanente plek voor het portret van zijn voorouder is.

Gered van de sloop

In andere kamers in de Burcht hangen overigens al langer portretten. In de Koningskamer bijvoorbeeld kunnen telgen van de familie Koning worden aanschouwd. Die familie redde de Burcht in de negentiende eeuw van de sloop. Zonder haar had Wedde het middeleeuwse gebouw niet meer gehad en daarmee ook geen Kinderhotel.

Want die functie heeft de Burcht nu onder meer: kinderen die in tehuizen verblijven of door andere oorzaken niet aan vakantie toekomen, logeren er enkele dagen gratis, met dank aan vele donateurs.

menu