Het beeld van Groningen: De laatste hand

Onder het toeziend oog van de Pools-Groningse kunstenaar Edu Waskowsky (1934−1976) wordt op 10 september 1976 de zesde hand van het Joodse monument aan de Hereweg geplaatst. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Joods monument.

Onder het toeziend oog van de Pools-Groningse kunstenaar Edu Waskowsky (1934−1976) wordt op 10 september 1976 de zesde hand van het Joodse monument aan de Hereweg geplaatst. De realisatie van de gedenkplek heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. Een huis-aan-huiscollecte en het openstellen van een speciaal rekeningnummer levert in 1968 in totaal 65.000 gulden op voor een Joods monument in de stad Groningen. De gemeente toont zich bereid dit bedrag verder aan te vullen. Maar al snel wordt duidelijk dat het beschikbare bedrag ontoereikend is.

De plannen van Waskowsky, die het monument maakt, blijken enorm arbeidsintensief. Elke hand bestaat uit een ontelbaar aantal aan elkaar gelaste messingplaatjes. Pas op 10 februari 1975 kan de eerste van de zeven handen waaruit het monument moet gaan bestaan, en die verwijzen naar de zeven armen van de menora, worden geplaatst. Maar daarna wordt er gestaag doorgewerkt. Tot de zesde hand. Enkele maanden na het plaatsen overlijdt Edu Waskowsky. De zevende hand wordt uiteindelijk nooit gemaakt. De eigenzinnige kunstenaar zou het onduldbaar hebben gevonden dat iemand anders zijn monument zou afmaken.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen