Peter K., de man die de geroofde Van Gogh van het Groninger Museum zou bezitten, blijkt in 2017 te zijn veroordeeld voor een grote internationale drugszaak. Ook een man uit Appingedam was betrokken. De Van Gogh was uitgeleend aan het Singer Museum in Laren en werd daar gestolen.

Dat melden bronnen uit het criminele circuit en dit wordt bevestigd door een vonnis van de rechtbank Overijssel uit november 2017. Uit het vonnis blijkt dat Peter Roy K. ’een uitgebreid strafblad’ heeft met meerdere veroordelingen voor uiteenlopende delicten. Het gaat vooral om drugszaken.

Peter K. (38) uit Amersfoort kreeg toen zeven jaar cel voor de smokkel van 9,75 kilogram amfetamine, 262,98 kilogram hennep en 10,8 kilogram heroïne vanuit Nederland naar Noorwegen, Denemarken, Zweden en Engeland. Dat gebeurde in vier transporten in 2013 en 2014 . Het onderzoek waarin K. ook veroordeeld werd voor witwassen, droeg de naam ’Komma’.

Drugs

Bij het onderzoek werkten opsporingsdiensten van Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Engeland samen. Er werden nog meer hoeveelheden drugs gevonden, zoals 350.000 MDMA-pillen en 150 kilo hasj, maar daar werd drugstransporteur K. niet voor veroordeeld. De vijf verdachten kwamen uit Appingedam, Hilversum, Nieuwegein en Deventer.

De crimineel zat lange tijd in voorarrest en was op vrije voeten toen hij in juli 2020 opnieuw werd opgepakt bij een grote inval in zijn transportbedrijf op een industrieterrein in Amersfoort. K. wordt nu verdacht van grootschalige, internationale drugshandel, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Veertien verdachten

Aanvankelijk waren er zeven verdachten in het onderzoek Park City, maar dat zijn er inmiddels veertien geworden. Dinsdag diende in de rechtbank Den Bosch een voorbereidende zitting in de drugszaak en kwamen meer details naar buiten. Zo blijkt het onderzoek 26Lemont naar de door criminelen gebruikte communicatiedienst Encrochat, de vermeende ’Transport BV’ van de onderwereld te hebben genekt, gaf de officier van justitie ter zitting aan. De verdachten gebruikten chatnamen als ’Strijder’ en ’Turbo’.

De verdachten zouden vooral grote partijen cocaïne naar Groot-Brittannië hebben gesmokkeld. Opvallend is dat ze daarbij vrijwel dezelfde methode zouden hebben gebruikt als bij de vorige drugszaak waarbij K. betrokken was.

Holle ruimte

Bij het onderzoek Komma werden de drugs verstopt in een holle ruimte, die was gecreëerd door het plaatsen van een voorzetwand voor het kopschot in een lege trailer. Nu werd volgens justitie gebruikgemaakt van een dubbele bodem. „Absoluut onzichtbaar voor de douane”, zei de officier.

Volgens haar beschikte de bende over goed lopende lijnen. Twee maal per week werden er volgens het Openbaar Ministerie drugs vervoerd naar Groot-Brittannië. Op 13 en 14 april vindt er een regiezitting plaats. Wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt, is nog niet duidelijk.

In het vizier

De Telegraaf onthulde maandag na eigen onderzoek dat politie en justitie Peter K. in het vizier hebben voor de roof van het in 2020 gestolen werk Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Van Gogh. K. zou het werk niet gestolen, maar aangekocht hebben via een ander persoon. Kunstdetective Arthur Brand bevestigde aan deze krant dat het Peter K. was met wie hij, via een tussenpersoon, onderhandelde over teruggave van het werk. K. hoopte op strafkorting.

De onderhandelingen liepen echter stuk. En volgens Brand ligt dat niet zozeer aan K., maar aan mensen in zijn omgeving. De Van Gogh zou een speelbal van criminelen geworden zijn. Een soort ’verlaat de gevangenis zonder te betalen’-kaart. Het verbaast Brand niets dat K. en de medeverdachten vorig jaar tegen de lamp liepen doordat politie en justitie door de gekaapte communicatie via de dienst Encrochat inzicht kregen in de activiteiten van de verdachte.

„K. wist dat hem opnieuw een forse celstraf boven het hoofd hing. De paniek onder criminelen was enorm groot toen bleek dat Encrochat was gehackt door de politie. Iedereen stortte zich op de Van Gogh”, reageerde hij dinsdagavond.

Het werk van de Hollandse meester is nog steeds niet boven water. Brand is ervan overtuigd dat het werk terugkeert, de directeuren van het Singer in Laren en het Groninger Museum, dat eigenaar is, houden hun hart vast. Twee invallen van de politie leverden tot nu toen nog niets op.

De advocaat van Peter K., Christian Flokstra, laat weten geen commentaar te willen geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen