Annechien ten Have bij de varkens in de dartelstal in Beerta. Foto Huisman Media

De meest luxe speklap komt uit de dartelstal in Beerta

Annechien ten Have bij de varkens in de dartelstal in Beerta. Foto Huisman Media

Een varken is het beste af bij boerin Annechien ten Have in Beerta. Het vlees van de varkens met twee sterren ligt – na een zeer luxe leven – nu ook in de supermarkt.

Ze wroeten in het stro in een grote stal, gaan via een klapdeur naar buiten voor frisse lucht en knorren en spelen dat het een lust is; de vleesvarkens van Annechien ten Have-Mellema uit Beerta zijn – tot de gang naar de slager – het beste af in heel Nederland. ,,Ze dartelen heel wat af’’, lacht Annechien vertedert. ,,Vandaar de term dartelstal.’’

Hamletz

Annechien, echtgenoot Menno en hun zoon en dochter hebben het als eerste in heel Nederland aangedurfd miljoenen euro’s te investeren in een stal volgens de strenge criteria van de Dierenbescherming en mogen vanwege het hoge dierenwelzijn als enige varkenshouder het vlees op de markt brengen met het twee sterren Beter Leven Keurmerk.

Dankzij de maatschap ligt nu, in de Beter Leven Week, voor het eerst varkensvlees van Nederlandse bodem in de supermarkt. Vlees met een ster is al veel langer te koop. Annechien: ,,In een stal met twee sterren is voor dieren veel meer te beleven. Ze hebben meer ruimte, stro en een buitenuitloop.’’ Alle dieren hebben nog hun krulstaart.

De pioniers genieten van de media-aandacht die de nieuwe stal teweeg brengt. Kranten en omroepen uit het hele land, iedereen wil alles weten over het levenswerk van het gezin Ten Have, dat het varken dat onder de verzonnen naam Hamletz op de markt brengt.

Varken met stevige bite

Maar het zijn vooral ook hele spannende dagen. Slaan de spek-, filet-, en hamlapjes en schnitzels wel aan? Het diervriendelijke vlees is toch gauw een derde duurder dan de consument gewend is. ,,Daar heb je dan ook veel meer voor’’, betoogt de boerin.

Haar varkens groeien op in ruimte en krijgen eten van eigen land: tarwe en niet te vergeten lupinezaad. De gelige erwten van dit gewas geven het vlees een bijzondere smaak en de bijnaam lupinevarken. ,,Lupine geeft een lekkere stevige bite aan het vlees. We gaan er vanuit dat de consument daardoor bereid is opnieuw dit vlees te kopen.’’

loading

Mond vol van dierenwelzijn

Het gezin Ten Have wacht met grote spanning de verkoopcijfers af in de grotere winkels van landelijke supermarktenketen PLUS, Poiesz, Hoogvliet Boon’s markt en Deen. In Groningen ligt het Hamletzvarken bij wijze van proef in de schappen bij Poiesz in Nieuwe Pekela en in Groningen (Helpman). ,,Iedereen heeft de mond vol van dierenwelzijn. We hopen dat de consument nu ook de daad bij het woord voegt en dit vlees koopt’’, aldus Annechien.

Tien jaar lang hebben de Ten Haves geknokt voor hun stallen. Het was een hele toer om de vergunningen rond te krijgen. Daarna was financiering een probleem. De bank liep niet warm voor dit innovatieve project dat een miljoeneninvestering vergde. Na veel onderhandelen, zoeken naar klanten, hard werken en slapeloze nachten staat aan de Ulsderweg in Beerta een hypermodern stallencomplex met 4000 zelf gefokte vleesvarkens en 600 zeugen. Voor biggetjes wordt nog een luxe stal bijgebouwd.

Kraamkamer voor jonge biggen krijgt vloerverwarming

De ultieme droom: het neerzetten van een merk in de varkenshouderij dat goed is voor dierenwelzijn, milieu en de mens. De mest van de dieren wordt via een biogasinstallatie omgezet in elektriciteit. Jaarlijks wordt 5 miljoen kWu teruggeleverd aan het net. Met de warmte die bij het proces vrijkomt worden de stallen verwarmt. In de speciale kraamkamer voor jonge biggen komt zelfs vloerverwarming. ,,Ja, onze dieren leiden een luxe leven hier.’’

Het bedrijf past uitstekend in de filosofie van de gesloten kringloop, zoals de overheid die promoot voor de landbouw. ,,We fokken de dieren zelf, ze eten van ons eigen akkerbouwbedrijf en we wekken onze eigen stroom op. Tel daarbij op het diervriendelijke en de goede vleessmaak. Dat maakt ons product goed voor de mens. Wij geloven hierin.’’

menu