In de buurtschap Smeerling is een monument onthuld dat herinnert aan de nacht van 19 op 20 april 1943 en aan twee Britten.

Die twee, Victor Gordon Brown en David Alistair Sparrow, stortten toen in hun verkenningsvliegtuig neer in Smeerling, met een enorme klap.

Ze hadden daarvoor vanaf hun basis in Engeland een tocht gemaakt naar de Bremen en Hamburg, om te bekijken hoe het gebied daar binnenkort het beste aangevallen zou kunnen worden vanuit de lucht.

Aschendorf

De terugtocht verliep vlotjes totdat ze nabij Aschendorf werden beschoten door luchtafweergeschut. Hun houten kist vatte vlam. Ze wisten de grens nog over te steken, scheerden over Veelerveen en De Weite en stortten met een enorm klap neer in Smeerling, nabij een van de boerderijen daar.

,,Een van de motoren kwam met zo’n klap in de grond dat een gat nog altijd zichtbaar is’’, vertelt Janneke Prins van de Stichting Smeerling-Metbroek. ,,De twee bemanningsleden moeten op slag dood zijn geweest. Ze kregen een plekje op de algemene begraafplaats in Onstwedde waar ze nog altijd liggen.’’

Collectieve geheugen

Die gruwelnacht bleef lang voortleven in het collectieve geheugen van Smeerling. De Stichting Smeerling-Metbroek, die zich op allerlei manieren inzet voor de leefbaarheid in de buurtschap, wilde er voor zorgen dat de gebeurtenis ook in de toekomst niet vergeten wordt.

,,We namen daarom het initiatief voor het monument’’, aldus Prins. ,,We kregen subsidies van de gemeente Stadskanaal, Natuurmonumenten en het Gebiedsfonds Westerwolde en legden zelf ook geld op tafel. Zo konden we het monument, dat een vliegtuigvleugel en 2 propellers toont, laten maken.’’

Het monument heeft een plekje gekregen aan de rand van Smeerling en is onthuld door Jan Huiges. Hij was een piepjonge inwoner van de buurtschap toen de dreun in die nacht klonk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen