Vier getalenteerde beiaardiers deden maandag een gooi naar de functie van stadsbeiaardier van Groningen. Ze bespeelden het carillon en de sollicitatiecommissie beoordeelde buiten de kwaliteit van het spel.

Een man met bladmuziek op schoot zit op een bankje op het Martinikerkhof, pen in de aanslag. Naast hem twee collega’s, ook met pen en papier. Ondanks het zonnetje is het koud.

Dan klinken de eerste tonen van het carillon van de Martinitoren. De mannen luisteren geconcentreerd, maken aantekeningen. Een vierde collega zit verderop, op een rieten stoel tegen de voorgevel van een van de woonhuizen.

loading  

Stadsbeiaardier Auke de Boer met pensioen

Gevieren vormen ze de sollicitatiecommissie die de muzikale kwaliteiten van de nieuwe Stadsbeiaardier beoordeelt. Vier van de negen sollicitanten zijn uitverkoren om het carillon te bespelen. Twee van hen worden uiteindelijk de opvolger van stadsbeiaardier Auke de Boer die onlangs met pensioen ging.

Nee! De mannen van het sollicitatiecomité kunnen niets zeggen. Niet alleen omdat ze al hun aandacht nodig hebben om de muziek te beluisteren; ook omdat hun missie geheim is. De sollicitanten weten niet wie er naar hen luistert en de sollicitatiecommissie weet niet naar welke sollicitant ze luisteren. Zuiverheid boven alles.

Brief én proefspelen

,,De gemeente wilde de nieuwe Stadsbeiaardier kiezen op basis van de sollicitatiebrief’’, zegt voorzitter Willem Hoiting van Stichting Martini Beiaard. ,,Dat is natuurlijk niet voldoende. Het gaat om het proefspelen van de kandidaten.’’

Groepjes drukke scholieren verstoren de klanken van de muziek, evenals werkzaamheden van bouwvakkers. Maar de mannen van de sollicitatiecommissie dwingen zichzelf te luisteren naar hun aanstaande collega’s - net als zijzelf specialisten op het carillon.

loading  

Van Bach tot de Beatles

Iedere sollicitant speelt een half uur. Ze kozen vooraf een barok en een klassiek stuk, evenals een eigentijds en een popnummer. Dat brengen ze ten gehore én ze kregen bij het betreden van de toren nog een thema in handen gedrukt waarop ze mogen improviseren.

Zodoende klinkt er twee uur lang muziek, van Bach tot The Beatles. Dat valt omwonenden en passanten op; normaal speelt de beiaardier slechts een uur op dinsdag en een uur op zaterdag. De automatische speeltrommel kondigt elk kwartier aan op het carillon.

De sollicitatiecommissie is verheugd dat vrij jonge beiaardiers een gooi doen naar de functie van Stadsbeiaardier. ,,Een baan die al sinds de vijftiende eeuw bestaat’’, zegt Hoiting. ,,Het vak sterft niet uit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen