De onmisbare inzet van de vrijwilliger beloond

,,We kunnen in Groningen zoveel buurthuizen neerzetten als we willen. Alles valt of staat met de inzet van vrijwilligers. Zonder hen gebeurt er niets.''

Jeugdsoos De Boerderij

Dat zei SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar maandagavond bij de uitreiking van de Provinciale Vrijwilligersprijs 2015. Hij overhandigde tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaars in de categorieën zorg, jeugd en leefbaarheid een cheque van 3000 euro.

Bij de jeugd ging de prijs naar Jeugdsoos De Boerderij in Onstwedde. Volgens de jury is de jeugdsoos al 40 jaar een begrip. Een enthousiaste groep van vijftig vrijwilligers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar houdt de zaak uitstekend draaiende. Het aanbod van spelletjesavonden en muziekfeesten is groot en gevarieerd.

In de categorie leefbaarheid ging de titel naar de zeshonderd vrijwilligers van de Stichting Oude Groninger Kerken. Zij zetten zich in voor historische kerkgebouwen, kerkhoven en begraafplaatsen.

Alzheimercafé

De vrijwilligers zorgen ervoor dat zoveel mogelijk gebouwen open zijn voor het publiek. De jury roemt de enorme variëteit aan activiteiten waar zij bij betrokken zijn. Kunstexposities, lezingen, concerten, theatervoorstellingen, maar ook het onderhoud van luidklokken, kerkhoven en de vaak eeuwenoude grafstenen. Winnaar in de categorie zorg is het Alzheimercafé in Hoogezand, een van de twaalf ontmoetingsplekken voor mensen met dementie, familie, mantelzorgers, vrienden en professionals.

De jury stelt vast dat alle gasten leren en profiteren van elkaars ervaringen, kennis en kunde. Het belang van de ontmoetingscentra wordt groter. Het aantal mensen dat te maken krijgt met dementie stijgt. Niet in de prijzen, maar wel genomineerd en daarmee toch winnaars, zijn volgens de jury ReumActief (Stadskanaal), Jongerencentrum Express (Uithuizen) en buurtrestaurant De Eeterie (Groningen).

Foto: Duncan Wijting

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.