De padvinders van Winschoten vieren het eeuwfeest

De Scouting Sint Vitus in Winschoten bestaat honderd jaar. Dat jubileum werd zaterdag gevierd, in de Ridderhof en in De Klinker.

De Ridderhof is het clubhuis van de 150 leden van de vereniging. Het staat in het Maintebos in Winschoten. Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt opende daar het feest zatermiddag.

In het clubhuis werden foto’s uit lang vervlogen tijden tentoongesteld. Foto’s uit de beginperiode ook toen scouting nog padvinderij heette.

Wandelvereniging

,,Onze vereniging is in 1918 vermoedelijk ontstaan toen enkele padvinders uit Stadskanaal, daar was al een club, in Winschoten leden van een wandelvereniging ontmoetten’’, vertelde Jos Kruizinga, trouw lid van Sint Vitus en een van de organisatoren van het eeuwfeest.

,,Uit dat contact ontstond onze vereniging. De naam Sint Vitus, de beschermheilige van Winschoten, kreeg ze pas enkele jaren later. Behalve foto’s hebben we hier ook oude insignes en ander materiaal van de afgelopen eeuw.’’

Revue in cultuurcentrum

Veel oud-leden bekeken dat oude materiaal en haalden met elkaar herinneringen op. Zaterdagavond zitten ze met elkaar in het cultuurcentrum De Klinker in Winschoten. Daar voeren de huidige leden een revue op waarin uiteraard de historie van Sint Vitus centraal staat.

Nog meer feest

Ook bij een van de oudste scoutinggroepen van ons land was het feest. De toch al imposante vloot van Fivelgroep werd vanmiddag met twee vletten uitgebreid. De scheepjes, helemaal opgeknapt door de zeeverkenners, werden in het Damsterdiep getrokken door een sleepbootje. Eerst waren ze nog officieel gedoopt en werden hun nieuwe namen onthuld: Dollard en Groeve. Christer Oosterveld van Fivelgroep is heel blij met de zeilboten, die begin april naar het Schildmeer worden gevaren. ‘Onze vereniging blijft maar groeien, we hebben nu al 185 leden. Dus nieuw materieel is heel welkom.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.