De piepjonge leesherberg met de oude ziel

Jantien Kuiper en Willem Bos in hun literaire tweede thuis. Foto Geert Job Sevink

Verstopt in de oosthoek van de binnenstad huist literair café de Graanrepubliek. In de leesherberg, zaterdag op de kop af twee jaar oud, herleven de jaren zeventig.

Uit en thuis gaan er hand in hand, net zoals boeken, kunst en muziek er met en naast elkaar een podium vinden.

Literair café de Graanrepubliek - natuurlijk naar de streek in Oost-Groningen - in een oud graanpakhuis aan het Gedempte Kattendiep in Groningen is café, huiskamer, antiquariaat en podium ineen.

Filosofen schaken er met natuurkundigen, ze delen de liefde voor logica. Stille lezers discussiëren er met politiek geëngageerde studenten, ze delen de bar. Internationale jazzmusici spelen er met Groningse muzikanten uit binnen- en buitenland, ze delen de noten.

En iedereen die er voet over de drempel zet deelt nog iets meer: de liefde voor literatuur en poëzie.

Boek kopen met een borrel op

,,Soms bestellen en betalen mensen hier op hun smartphone een boek en nemen het mee naar huis. Als dan blijkt dat ze het gekocht hebben met een borrel teveel op en de volgende dag spijt krijgen, kunnen ze het gewoon weer terugbrengen’’, zegt Willem Bos (32), een van de drie eigenaren van de Graanrepubliek.

Het is hoe het gaat. Niet alleen omdat het moet - een café mag geen winkel zijn en dus zijn alle boeken in de robuuste en muurbrede boekenkasten te koop via internet. Nee, vooral omdat het kan.

Een café als thuis

,,We hebben goed nagedacht over wat willen we zijn, hoe willen we onze gasten ontvangen?’’, zegt Jantien Kuiper (30), mede-eigenaar en geliefde van Bos. Het antwoord: zoals thuis.

Dus brengen gasten, als ze willen, hun eigen eten mee. Gaat de bar pas dicht wanneer het tijd is om te gaan.

De twee, beiden geboren in de graanrepubliek, ontmoetten elkaar voor haar huis aan de Sint Walburgstraat.

Hij, geneeskundestudent, kraker en lid van de Groninger Studentenbond (Gsb). Zij, gepauzeerde kunstgeschiedenisstudent en keukenhulp in het bejaardenhuis.

Liefde op het stoepje

Haar stoepje was in trek bij de rokende Gsb’ers, onder wie Willem.

Van het stoepje kwam verkering, van verkering een woonboerderij in De Poffert en een gezamenlijk bijbaantje in antiquariaat Snark in Groningen.

Huisgenoot van weleer Max de Witte (27) - jazzmuzikant en toen nog filosofie- en econometriestudent alsook Gsb-lid - maakte het boekcafétrio compleet.

Vier jaar lang kluste het drietal eigen - en vriendenhandig aan het café en drie appartementen erboven. In eentje woont De Witte, de andere twee verhuren ze. Aan mensen voor wie de Graanrepubliek vol hout, opengewerkt baksteen en 6000 boeken een extra huiskamer is.

Vervlogen tijden

Zo zien ze het ‘t liefst. Bezoekers die in- en uitlopen, elkaar ontmoeten en bevlogen met elkaar in gesprek gaan. Over politiek, maatschappij, kunst, het leven. In stilte een boek lezen in de bruine fauteuil bij het raam. Eigen werk voordragen tijdens de wekelijkse poetry circle.

Of komen kijken naar een van de vele muziekoptredens.

De beduimelde boeken, het oudmodische interieur, de jazzy klanken die geregeld klinken; het hele café ademt iets van de jaren zeventig, vindt Kuiper. Het tijdperk waarin het Groningse literaire leven bruiste, het literair café AaBC de deuren opende, literair dispuut Flanor ontstond.

Vervlogen tijden, maar diep gekoesterd door de drie. Vandaag worden ‘ze’ twee, piepjong. En vieren ze de verjaardag van een oude literaire ziel.

menu