In bijna drie jaar tijd heeft het centrum van Oude Pekela een enorme oppepper gekregen. De leegstand van winkels is fors teruggebracht, maar de sloopkogel is nog niet uitgewerkt.

Winkelramen met affiches: te huur. Je ziet ze niet meer in - en rondom winkelcentrum De Helling in Oude Pekela. Drie jaar geleden was de leegstand enorm. Geen prettig gezicht voor het winkelend publiek en de zittende ondernemers. Een plan werd gesmeed, de provincie gevraagd om financiële steun en drie jaar later is de metamorfose compleet. 5000 vierkante meter winkeloppervlakte is gesaneerd, het buitenaanzicht van het centrum heeft een compleet nieuwe uitstraling gekregen.

Van saneerder tot opbouwer

Wethouder Hennie Hemmes (SP) is een tevreden ‘saneerder’, maar bovenal ‘opbouwer’. ,,Het eindresultaat ziet er mooi uit. We werken nu toe naar de afwerking. We hebben nog enkele tonnen nodig om de ‘aankleding’ te vervolmaken. Hier en daar komen nog bomen, dan is het af.”

Maar er wacht nog een grote klus. De sloop van vier woningen en winkels aan de Raadhuislaan. De sloop staat voor omstreeks april gepland. De gemeente heeft de vier winkels van een belegger gekocht en ook de vier panden van huizenbezitters staan op naam van Pekela. Zodra de sloop achter de rug is wordt een begin gemaakt met de bouw van twaalf appartementen. ,,Het is de bedoeling dat Acantus huurappartementen gaat bouwen over drie etages.”

De naastliggende appartementen met daaronder winkels blijven in tact. ,,Daar hebben we nog ondernemers, zoals een kapper, makelaar en horecaondernemer zitten. En de appartementen zien er ook goed uit.”

Centrum Oude Pekela staat er weer knap op

Tegenover de Raadhuislaan wordt op de zogenaamde Kooistra-locatie een appartementencomplex gebouwd. Nagenoeg alle appartementen zijn verkocht. Het is de bedoeling dat in het voorjaar een start wordt gemaakt met de bouw. ,,Dan is het hele centrumplan gerealiseerd en staat Oude Pekela er weer knap op”, meent Hemmes.

Ongeveer 6 miljoen euro heeft de restyling gekost. De provincie heeft het merendeel bijgedragen en is eveneens tevreden met het resultaat. ,,Het centrum oogt compacter en is ook leefbaarder geworden”, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken, die deze week een kijkje nam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen