Een Mercedes staat al een halfjaar te verkommeren in Beijum en trekt een hoop gespuis. Gemeente en politie wijzen naar elkaar.

Een verlaten Mercedes in de Groningse wijk Beijum is grotendeels gesloopt, maar waarom haalt niemand het wrak weg?

Een Mercedes staat al een halfjaar te verkommeren in Beijum en trekt een hoop gespuis. Gemeente en politie wijzen naar elkaar. Foto: Corné Sparidaens

Het is een grote bak, de zwarte Mercedes Benz die sinds begin januari achteloos op de openbare weg in Beijum staat geparkeerd. Talloze telefoontjes naar politie en gemeente verder staat de wagen er nog steeds. Als een wrak, inmiddels.

Hij stond er op een dag in januari, een zwarte Mercedes E220 CDI. Een Turkse meneer parkeerde hem op een woonerf aan de Boelemaheerd in de Groningse wijk Beijum, op de openbare weg. Een keurige wagen.

Na twee weken belden buurtbewoners de politie, want de Mercedes stond daar maar te staan, terwijl het geen parkeerplaats is. De politie kwam poolshoogte nemen en zei dat het een taak van de gemeente is om onbeheerde auto’s aan te pakken.

Van de keurige wagen is niet veel meer over

Lang verhaal kort: de Mercedes staat er nu, bijna een halfjaar en vele telefoontjes naar politie en gemeente later, nog steeds. Van de keurige wagen is niet veel meer over. Het embleem is gepikt, de banden zijn leeg, de lampen kapot, het onkruid groeit er tegenaan, de grote rolkoffer is van de achterbank verdwenen evenals de accu die erin lag.

,,De politie wees naar de gemeente, die zou de eigenaar opsporen en bekeuringen uitdelen. De politie heeft foto’s gemaakt van papieren in het dashboardkastje’’, zegt een buurtbewoner, die anoniem wil blijven, over de eerste telefoontjes in januari en februari.

Gespuis

Toen brak corona uit, de lockdown legde alles stil, ook het werk van gemeente en politie. ,,Er was aanvankelijk geen probleem; die auto stond daar gewoon. Maar hoe langer de auto er stond, hoe meer gespuis er op afkwam’’, zegt de buurtbewoner. ,,Mensen op scooters en auto’s kwamen een kijkje nemen, wildvreemden belden aan om te zeggen dat de deuren van ‘onze’ Mercedes openstonden.’’

Want op een dag in april kwam de Turkse meneer in een nagelnieuwe auto aangereden en opende de deuren van de Mercedes. Die kreeg hij vervolgens niet meer op slot.

De kentekenplaten verdwenen. Buurtbewoners belden weer de politie. ,,Mevrouw’’, zei de politie. ,,De gemeente is ermee bezig.’’

Loze beloftes

Ze belden de gemeente. Handhaving kwam en reed zonder uit te stappen verder. De buurtagent kwam. Mysterieuze types reden voor, soms diep in de nacht. Buurtbewoners belden wederom met de politie en met de gemeente. Dat er na maanden nog niets was gebeurd, kwam omdat er geen zaaknummer was. De gemeente beloofde contact, ‘terugbelverzoeken’ en actie.

Vorige week vrijdag kwam er een man die de hele middag op zijn manier aan de auto heeft liggen sleutelen. Hij deed de deuren aan de binnenkant op slot en kroop via de kofferbak naar buiten. Hij verzekerde de buurtbewoners dat de auto dat weekend zou worden weggehaald, wat niet gebeurde.

Moet de auto eerst in brand?

In de nacht van zondag op maandag klonk er lawaai vanuit de auto. De sleutelaar was weer bezig met de Mercedes, waarop buurtbewoners de politie inschakelden. Die kwam. Maandagochtend om 10.00 uur kwam de politie opnieuw poolshoogte nemen en verzekerde de buurtbewoners dat ze het probleem ‘met klem’ ging aandragen bij de gemeente.

,,Dit is de bureaucratie ten top’’, zeggen de buurtbewoners, die ondertussen vrezen voor de veiligheid van spelende kinderen. Een onbeheerde auto is vogelvrij. Ze vragen zich dit af: ,,Moet die auto eerst in brand voor er actie wordt ondernomen?’’

,,De buurt heeft een punt’’, zegt woordvoerder Tessel Horstman van de politie. ,,Als een auto niet meer rijdt, een wrak is zonder eigenaar, dan moet-ie weg.’’

Volgens haar is de eerste melding in mei binnengekomen bij de politie. In totaal telt ze vijf meldingen. ,,Dit moet ergens tussen wal en schip zijn beland. Hij moet worden weggesleept en dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente.’’

Woordvoerder Peter Steinfort van de gemeente zegt dat het een hele procedure is om een auto weg te slepen. Volgens hem is er twee keer bij de gemeente over de Mercedes aan de bel getrokken. ,,De eerste keer was in januari. Handhaving is toen langs geweest en de Mercedes bleek in prima staat; er was dus geen aanleiding om de wagen weg te slepen. De laatste keer was twee weken geleden, waarop is besloten om tot actie over te gaan.’’

Twee keer aan de bel getrokken. De buurtbewoners zuchten moedeloos. En de Mercedes staat er nog. Nog drie weken, laat Steinfort weten, dan wordt ie weggesleept. Volgens hem worden de kosten daarvan verhaald op de eigenaar, die onbereikbaar was.

menu