De stadsoudste (105): nooit klagen en niet piekeren

Precies vijftig jaar geleden kwam ze vanuit Soerabaja naar Nederland. Anne van Berg-Moesning werd dinsdag 105 en is daarmee de oudste inwoner van Groningen.

Misschien zijn het de Indische maaltijden die ze dagelijks krijgt bij Residentie Buitenzorg. Misschien is het de warmte die ze ontvangt van haar twee dochters en haar zoon. Hoe dan ook: Anne van Berg-Moesning is een sterke vrouw. Dinsdag vierde ze haar 105de verjaardag.

Dochter Josje Pfaff (67) denkt dat het geheim schuilt in de houding van haar moeder. ,,Ze klaagt nooit en piekeren doet ze niet. Ze wordt heel goed verzorgd door ons drieën.''

Hechte band

Mevrouw Van Berg-Moesning kwam precies vijftig jaar geleden naar Nederland, tijdens de dekolonisatie van Indonesië. Met haar man en drie kinderen woonde ze kort in Appingedam, waarna ze naar de stad Groningen vertrok. Haar man, die werkte bij de marine, overleed niet lang daarna. Het gezin is altijd heel hecht gebleven. ,,We bleven lang bij moeder. Tot mijn 30ste heb ik bij haar gewoond'', vertelt Pfaff. ,,En nog steeds wonen we allemaal dicht in de buurt.''

De 105-jarige is nog vrij fit. Mobiel is ze niet meer doordat ze onlangs een val maakte, maar de jarige eet en drinkt goed. In Residentie Buitenzorg woont ze met veel andere Indonesische mensen. Ze krijgt er 24-uursverzorging, zodat ze zich helemaal senang voelt.

Rondom de tafel in het verzorgingshuis eet iedereen een gebakje. Als burgemeester Peter den Oudsten langs komt, zingt iedereen luidkeels mee. ‘Lang zal ze leven, lang zal ze leven.' Daarna in het Indonesisch. Serta mulia. Mevrouw Van Berg-Moesning klapt vrolijk mee.

Stadoudste

Als Den Oudsten vertelt dat ze de oudste van de hele stad is, blijkt dat een verrassing voor de familie. ,,Ze ziet er zo goed uit, volgend jaar zitten we hier weer'', voorspelt de burgemeester.

De jarige heeft een mooi vooruitzicht. Zaterdag ziet ze de nieuwe aanwas van de familie. ,,Vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen'', zegt dochter Pfaff.

Foto: Burgemeester Peter den Oudsten bezoekt de jarige in Residentie Buitenzorg. DvhN/Roelof van Dalen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.