De tempelwachters van Musselkanaal

Van christendom tot moderne hekserij. Dagblad van het Noorden zoekt in Groningen de veelvormigheid van religie en spiritualiteit. Ditmaal: de Thaise Boeddha tempel in Musselkanaal.

In de keuken rammelen potten en pannen. Uit de grote zaal klinkt een monotoon gezang. ,,De monniken zijn begonnen met bidden!’’

De voormalige hervormde kerk aan de Marktstraat in Musselkanaal is tegenwoordig een Thaise tempel. De deuren zijn vrolijk wit en geel geverfd en in de voortuin staat een bord van Stichting Wat Buddha Parami Thai-Nederland Culture.

Levensovertuiging
De stichting kocht de kerk een aantal jaren geleden. De deuren van de tempel gingen in 2013 open. ,,Heel bijzonder, dat er geen protesten kwamen uit de kerkgemeenschap’’, zegt hoofdmonnik Phrakrudhammaratkitsunthorn via Nuntanee Aeilkema-Nopchoowongskul (roepnaam Soam), die als tolk fungeert. Zelf vult de schoonheidsspecialiste uit Musselkanaal aan: ,,Toen we de vorige hoofdmonnik vertelden dat deze kerk te koop was, twijfelde hij. In de meeste landen komen er problemen als je een christelijk gebouw wilt gebruiken voor een andere religie. Hoewel boeddhisme eigenlijk geen religie is, het is een levensovertuiging.’’

loading

Hoofdmonnik Phrakrudhammaratkitsunthorn

Haar man Bastiaan Aeilkema bevestigt dat de tempel positief ontvangen is in Musselkanaal. ,,De buren komen hier zelfs elke dag even langs.” De tempel is gelieerd aan een grote Thaise tempel in Hamburg. ,,Dit is de derde Nederlandse tempel. De andere twee zijn in Waalwijk en Amsterdam. Te ver weg voor de noordelijke Thaise gemeenschap. Het boeddhisme is belangrijk voor ons. Maar het is ook een plek waar we elkaar ontmoeten, onze Thaise cultuur kunnen onderhouden en die doorgeven aan onze kinderen.”

Oneven
De monniken wonen in wisselende samenstelling in de tempel. Soms is er een, soms drie, soms meer. Maar altijd een oneven aantal. Een even getal brengt ongeluk. De monniken fungeren als tempelwachters. Ze bidden, mediteren, maken de tempel schoon, houden de tuin bij en doen kluswerk.

Een van de belangrijkste ceremonies van de dag is de maaltijd. De monniken mogen maar een keer per dag eten en alleen wat hen wordt aangeboden. In Thailand brengt de bevolking het eten naar de tempel. In Musselkanaal wordt het dagelijks bereid door vrijwilligers.

Offeren
Het opdienen van het eten is een religieuze ceremonie. Iedere bezoeker 'offert' rijst aan de monniken. Een of drie scheppen. Nooit twee of vier, want dat zijn weer even getallen. Wat te veel is voor de monniken gaat terug in de kom. Dat geldt ook voor de vele andere gerechten die daarna worden opgediend: vlees, vis, allerlei groenten, fruit... Wat over is, gaat in Thailand naar de armen.

Klokslag 12 uur moeten de monniken klaar zijn met eten. Ze krijgen tot de volgende dag 11 uur niets meer. Een paar keer per jaar zijn er grote feesten in de tempel. Dan komen Thaise mensen en Nederlandse gasten uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Duitsland soms met bussen tegelijk naar Musselkanaal.

Meditatie
En regelmatig worden meditatie- en retraite-weekenden gehouden waar Nederlanders ook graag naar toe komen om tot rust te komen. Soam: ,,En je kunt hier altijd binnenlopen voor meditatie of om te bidden." Het volgende retraite- en meditatie-weekend is van 25 t/m 27 september. Het volgende grote feest, het Kathina-feest, is op zaterdag 21 november. Vanaf 10.30 uur begint het offeren van de rijst aan de monniken.

Meer informatie over de Thaise tempel op , en .

menu