De vader van Simone Wagenborg kan vanwege corona niet meer naar de dagopvang in Groningen. Ze roept ons op: 'Kijk wie jij kunt helpen'

Oudere mensen hebben het soms lastig tijdens deze coronaweken. Foto: Joyce Huis / Unsplash

De ouders van Simone Wagenborg uit Sappemeer hebben het lastig, nu ze door het coronavirus plots heel de dag thuis zitten. En zij zijn zeker niet de enigen. Kijk wie je kunt helpen, klinkt de oproep van Wagenborg.

Nee, het is niet bedoeld als klacht. Simone Wagenborg uit Sappemeer snapt ook wel dat het overmacht is, dat coronavirus dat plots de halve wereld platlegt. Een zielig verhaal moet dit dan ook beslist niet worden.

Maar.

De dagopvang in Groningen, die haar demente vader van 83 jaar normaal gesproken vier dagen per week bezoekt, is dicht. Jep, ook vanwege het coronavirus. En dus zitten haar vader en moeder ineens hele dagen lang met z'n tweetjes in hun bovenwoning aan de rand van de Groninger binnenstad.

Mantelzorgers hebben het soms zwaar

"Mijn moeder zorgt voor mijn vader", vertelt Wagenborg. "Dat gaat normaal prima, maar normaal heeft ze af en toe even om lucht te happen. Als mijn vader naar de dagopvang gaat, dan kan zij er even uit. Nu zitten ze zeven dagen per week vierentwintig uur per dag binnen."

Haar moeder is 81 jaar, zegt Wagenborg, en zelf ook ziek. Vrienden van haar ouders zijn van goede wil, heus waar. Maar ja, die zijn óók allemaal in de tachtig. "De een heeft een hartoperatie gehad, de ander heeft leukemie."

'Niemand is voorbereid op wat er nu gebeurt'

Zelf helpt Wagenborg haar ouders waar ze kan. Ze plant extra bezoekjes en ze helpt met het halen van de boodschappen. Maar eigenlijk kan ze nog wel wat extra hulp gebruiken. Iemand van de thuiszorg helpt 's ochtends met het wassen van haar vader, maar extra tijd heeft die persoon niet.

"Ik heb het Zorgkantoor van Menzis gebeld", vertelt ze. "Ik dacht, misschien kan het geld dat normaal naar de dagopvang gaat nu worden ingezet voor andere hulp voor mijn vader. Maar dat kan niet. Niemand is voorbereid op wat er nu gebeurt."

Daarom haar oproep aan iedereen: denk om elkaar

Vandaar de oproep van Simone Wagenborg uit Sappemeer: denk in deze bijzondere coronaweken even extra om elkaar. Vraag je buurvrouw of je misschien boodschappen voor haar kunt doen. Kijk, gewoon, goed om je heen en help waar je kunt.

"Ik heb net in de supermarkt een vakkenvuller bedankt voor zijn inzet", zegt ze. "Zoiets kleins, dat maakt al verschil. En vanavond zet ik een kaarsje voor het raam. Gewoon, als teken van aandacht voor elkaar."

***

Kun je de ouders van Simone Wagenborg helpen - heb je bijvoorbeeld ervaring met dementie, of wil je best eens boodschappen doen - stuur dan een mailtje naar redactie@dvhn.nl.

menu