Constructeur Harm Hoorn krijgt een Krewerder baksteen. Het is het officiële startmoment van de versterking van Krewerd.

De vlag mag uit in het eeuwenoude wierdedorp Krewerd: na acht jaar onderhandelen start de versterkingsoperatie

Constructeur Harm Hoorn krijgt een Krewerder baksteen. Het is het officiële startmoment van de versterking van Krewerd. Foto: Jan Willem van Vliet

De Nederlandse driekleur wappert bij verschillende huizen in Krewerd. Het is geen nationale feestdag, maar er valt wel iets te vieren in het wierdedorp: het startmoment van de versterkingsoperatie.

Het confettikanon hapert. Bij dorpshuis Kredo in Krewerd hebben zich woensdagmiddag zo’n dertig mensen verzameld. Een groepje dorpsbewoners staat aan de rechterkant en een groepje net geklede mannen staat aan de andere kant; constructeurs die de huizen de komende tijd gaan inspecteren. In het midden staat bewoner Guus Claessens met vier dorpskinderen. Aan hen de eer om een echte Krewerder baksteen te overhandigen aan de heren: het officiële startmoment van de versterkingsoperatie in het dorp.

Bewoners gaan met een architect aan de slag

Krewerd is bijzonder. In het dorp boven op een eeuwenoude wierde staan vijfenveertig huizen. Veertig daarvan doen mee aan een versterkingsexperiment dat bedacht is door bewoner Tom Roggema en architect Fons Verheijen: elke bewoner heeft een eigen architect die een plan maakt voor de versterking van het huis. De architect houdt rekening met het dna van het dorp én de wensen van de bewoners. Daarnaast worden de woningen onder de loep genomen door twee constructeurs die onafhankelijk van elkaar het huis beoordelen.

Het dorp houdt daarmee zelf de regie van het versterkingsproces in handen. Door alle poespas en ingewikkelde computermodellen buiten het proces te houden, denken de Krewerders het gebied sneller en goedkoper te kunnen versterken. Het experiment kreeg na jaren gesoebat groen licht van de gemeente Delfzijl en de Nationaal Coördinator Groningen. Als alles volgens plan verloopt worden de eerste huizen in januari versterkt.

Het eerste huis wordt meteen onder de loep genomen

Projectleider Ben van Rein van de Hanzehogeschool, een van de kartrekkers van dit project, vat het krachtig samen: „Dit is een mijlpaal. Nu is er geen weg meer terug.”

Als een van de jongeren te hulp schiet, lukt het toch om het confettikanon te laten knallen. Gekleurde snippers dwarrelen naar beneden en er klinkt applaus. De eerste constructeur Harm Hoorn laat er geen gras over groeien en gaat direct op pad. De in rood baksteen opgetrokken twee-onder-en-een-kap woning van Ramon en Chantal Folkersma is de eerste die door de constructeur wordt geïnspecteerd.

loading

Chantal staat van een klein afstandje te kijken hoe Ramon met de man om het pand loopt. „Ik ben blij dat we nu eindelijk aan de slag kunnen”, zegt ze. Ze houdt een hand op haar buik. „We willen al heel lang verbouwen. Ons derde kindje is op komst en we komen binnen ruimte tekort. We konden steeds niet beginnen vanwege de versterking. Nu eindelijk wel.”

Als de woning is geïnspecteerd ontvangen de bewoners een versterkingsadvies. Dan gaan ze samen met hun eigen architect bezig om een plan te vormen. Vervolgens kan het versterken beginnen.

Belangrijk moment voor Krewerd

Eefje Claessens staat bij de weg voor het dorpshuis te kletsen met een bekende. „Dit moment betekent heel veel voor het dorp”, zegt ze. „Het is heel erg spannend en ook wel een beetje emotioneel.”

Haar huis staat pal naast het dorpshuis bij de entree van het dorp. De beving van dinsdagmiddag heeft ook weer nieuwe scheuren veroorzaakt in de woning. Eerder bleek al dat de fundering gebroken is en dat ook het dak niet veilig is. Ze ligt er ‘s nachts niet meer wakker van, maar ze is wel heel blij dat er na jaren wachten eindelijk stappen gezet kunnen worden.

Terwijl achter haar de snippers confetti rondwaaien, zegt Claessens: „Ik heb nu het gevoel dat de versterking echt plaats gaat vinden. Nu kunnen ze niet meer terug.”

menu