De vrijheid van liefde, roerei en Turkish Frutta

Gratis ontbijten op de Grote Markt om de bevrijding te vieren. Honderden Groningers schoven aan en kunnen zeggen dat ze met premier Rutte hebben ontbeten.

Even is het of PVV’er Dion Graus over de Grote Markt loopt, met welja een ambtsketen om. Het is zijn lookalike Jaap Kuin, die opstapte als wethouder van Assen na de boortjes-affaire bij Hornbach en thans de weg in de politiek heeft teruggevonden als burgemeester van Pekela. Hij is naast de gloednieuwe commissaris der koning René Paas en een trits burgemeesters - zoals Rika Pot, Marijke van Beek, Henk Kosmeijer - een van de genodigden aan het Vrijheidsontbijt.

Net als Gerdi DWDD Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 & 5 mei. Ze zit aan tafel met Paas, Geesje & Paul Wesselius, bevrijdingskind en dichter Titia Lodewegen, Anneke Brink, Loes Hoekstra, Marius Kooyman en Annelies van der Sluis, die - echt - tegelijk jarig is met Willem-Alexander. Per ongeluk zitten ze samen rond roer-ei, verse broodjes en jus d’orange. Of, zoals Verbeet ‘t zegt: ,,Het was liefde op het eerste gezicht.’’

Even verderop de tafel van Marc Lachuh Rutte, met burgemeester Peter den Oudsten en Carla uit Syrië van het koor New Life. En daar, verstopt achter een zonnebril, zit beeldhouwer Natasja Bennink.

De bedoeling van het ontbijt is dat mensen met elkaar in gesprek gaan. Laat dat maar over aan Paul Krans - bevriend met wethouder Mariska Sloot - en Anneke Siesling uit Haren die dól zijn op de stad en gezellig zitten te praten met Matthé Snijders die op zijn beurt dól is op het koor New Life.

Of neem wethouder Roeland van der Schaaf, zonder dochter Rixt, die een tafel deelt met Frank Hutchison en Esther Schaareman mét hun dochters Flora en Celeste. De meisjes heten ook Hutchison, Schots van origine, met het oog op hun toekomstige internationale carrière.

Een tafel vol twintigers - Lyse Koldijk, Lottie Gort, Hester Mulder, Wieke Nijdam en Lysbert Jellesma - kent de oorlog via hun opa’s en oma’s. Gemakkelijk was het niet om een tafeltje te bemachtigen deze ochtend, zeggen de vriendinnen. ,,Iedereen hield tafels bezet. Bezét! Op 5 mei!’’

De zusjes Jeanette, Sharon, Zammi en Yvonne Li met hun ouders Hua en Zizi uit China zitten smakelijk te ontbijten, net als het leukste stel van de Schildersbuurt en vooruit, van de hele stad: Yvonne van Straalen en André Grillis. Zonder zich aangemeld te hebben, kunnen ze toch mee-eten. Laat dat maar aan model/kunsthandelaar Grillis over voor wie in het buitenland alle deuren opengaan als hij zegt dat hij die acteur is uit Turkish Frutta. En Van Straalen staat ook nog op de foto met Marc Rutte. Voor haar moeder, die wég van hem is. Heeft Rutte ook eens iets.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.