De wind en de wieken van de molen in Ter Haar

Verdeeld over het hele land waren zaterdag en zondag bijna duizend molens geopend. Ook in Groningen namen mensen een kijkje achter de schermen.

Op een mooie dag trekt de enige originele standerdmolen van de provincie Groningen in het buurtschapje Ter Haar bij Ter Apel al snel tussen de honderd en honderdvijftig bezoekers. Ze komen langs op de fiets of maken een tussenstop tijdens een toeristisch tochtje door Westerwolde.

‘Kijk uit voor je hoofd!’

Deze zaterdag, tijdens Nationale Molendag, zijn de beheerders Ria en Albert Wever maar binnen gaan staan. Op een Duitse man na is nog niemand geweest. ,,Kijk uit voor het hoofd, in 1600-zoveel waren mensen een stuk kleiner’’, waarschuwt Wever, zoon van de laatste molenaar die de molen gebruikte om graan te malen.

Wever heeft de wieken net stil gezet. Uit voorzorg. Om te voorkomen dat ze op hol slaan. Bij een restauratie zijn in het verleden aanpassingen gedaan zodat de wieken meegaan op de wind. ,,Net als een molentje in de tuin.’’ Met de regenbui die net begint en de windstoten die er mee gepaard gaan, is Wever liever even voorzichtig.

Nescio

Als jongetje maakte hij al mee dat de wieken kapot gingen door harde wind. Hij kan zich de schade nog goed herinneren. Hij kent ook de opmerkingen van de schrijver Nescio over de molen zonder wieken. Nescio bracht in 1953 een bezoek aan Westerwolde en kwam voorbij de molen in Ter Haar. Uit de tekst klinkt verbazing. Wat Nescio waarschijnlijk niet wist is dat de wieken waren geveld door een storm die kort daarvoor over de regio was geraasd.

En dan is Ter Haar ook nog niet de plek waar de molen oorspronkelijk werd opgebouwd. Dat is Bourtange. ,,Daar is hij afgebroken toen de vesting niet meer belegerd werd. In 1832 is de molen weer opgebouwd. Na verloop van tijd werd mijn opa molenaar’’, vertelt Wever. In Bourtange staat tegenwoordig een replica. Tijdens de eerste dag van de Nationale Molendag 2016 is het bezoek schaars. Wie de klim naar boven maakt, wacht uitvoerige uitleg. En dat is dan weer leuk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.