Dead Moon zanger/gitarist en Vera-recordhouder Fred Cole (69) overleden

Zanger/gitarist Fred Cole van de Amerikaanse band Dead Moon is donderdag op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden.

Coles vrouw Toody heeft dit bekend gemaakt.

Cole en zijn vrouw hadden een speciale band met de stad Groningen en nog meer met club Vera. In deze zaal speelde Dead Moon in 1990 zijn eerste Europese optreden. Dead Moon geldt als één van de wegbereiders van de Grunge. Dead Moon maakte rauwe in de sixties-punk gewortelde gitaarmuziek.

Huisartiest van Vera

Er is geen artiest die zo vaak in Vera heeft opgetreden als Fred Cole. ,,Vera is home away from home”, zei Cole in 1990 tegen Siebrand Vos van het Nieuwsblad van het Noorden.

Cole leefde voor de muziek. ,,Een ongeregeld leven is absoluut geen voorwaarde om rock’n roll te zijn, net zo min als een jonge leeftijd. Het gaat om je intentie en de intensiteit van je concerten. We proberen eerlijke muziek te maken vanuit het hart, zonder concessies te doen. Als mensen daardoor geraakt worden, dan is dat het mooiste wat je kan overkomen”, zei Cole in dat interview.

Bijna dertig keer

Met Dead Moon, dat naast Cole bestond uit zijn vrouw Toody op bas en de eerder overleden drummer Andrew Loomis, stond Cole veertien keer in de grote zaal en negen keer in de kelderbar. Met de band Pierced Arrows speelde Cole vier keer in Vera. In 2013 speelde Cole er met  zijn vrouw als een duo. In februari van dit jaar stonden zij voor het laatst in Vera.

Dead Moon. Foto: Willem Kolvoort

Kunstenaar en fotograaf Willem Kolvoort uit Groningen had een goede band met de Amerikanen. Hij  ontwierp concertposters voor Dead Moon in Vera en schoot foto’s voor lp-hoezen van de band. Fred Cole leverde een song aan voor het boek plus elpee Where the candybeetle dwells, een project van Kolvoort.

The Doors en Janis Joplin

In de jaren ‘60 al speelde Cole met bijna alle legendarische westcoastbands, van The Doors en Janis Jopin tot en met met Love, the Seeds en Moby Grape. Cole beschouwde zichzelf als een overlever van die tijd: ,,Veel muzikanten van mijn generatie pleegden zelfmoord, vrienden stierven aan een overdosis of werden krankzinnig door overmatig LSD-gebruik.”

Cole kampte al enige tijd met een verslechterde gezondheid. Eerder werd hij getroffen door een hartaanval. Volgens zijn vrouw is Fred in de nacht van donderdag 9 november rustig heengegaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.