Debatteren met de rem erop

Het derde PvdA-lijsttrekkersdebat tussen Lodewijk Asscher en Diederik Samsom in Groningen verliep tam. Asscher leek de handen echter op het laatst meer op elkaar te krijgen.

,,Het wordt geen debat als tussen Trump en Clinton’’, grapte gespreksleider Andrew Makkinga bij aanvang van het lijsttrekkersdebat nog. Daar bleek geen woord aan gelogen.

Vleesconsumptie, duurzaamheid, Schiphol, zorg en energie. Bij geen enkel onderwerp ontvlamde de discussie. Over het thema duurzaamheid: ,,Ik heb veel waardering voor Diederik en vind het inspirerend hoe hij hierover praat’’, aldus Asscher. Over duurzaamheid waren Samsom en Asscher het eens. Ze willen allebei een zo groen mogelijke toekomst, al mag die niet ten koste gaan van de werkgelegenheid.

Gaswinning

Diederik Samsom verhaalde uitgebreid over hoe hij die toekomst voor zich zag. ,,Mag ik u meenemen naar 2030?’’, vroeg hij aan een tot de nok gevulde Energy Barn op Zernike. Hij sprak over geothermie - energie door aardwarmte en betoogde een einde aan gaswinning. ,,We moeten zelf de revolutie inzetten. Laten we die revolutie beginnen en stoppen met dat desastreuze aardgas.’’

Asscher: ,,Mensen voelen zich hier niet meer veilig in hun eigen huis. Scheuren in gebouwen, de basisschool die ineens verstevigd moet worden.’’

‘Mensen van hier’

Ging het over het energieneutraal maken van huizen, dan maakte Asscher zich hard voor werk dat gedaan wordt door ‘mensen van hier’, en niet door goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa.

‘Een mislukte cabaretier’

Samsom sprak over samenwerken met andere partijen, vertelde dat hij afgelopen jaren veel had geleerd en verdedigde Rutte II. Asscher sprak zich harder uit over de politieke concurrentie. GroenLinks was volgens hem op sommige vlakken naïef en Rutte ‘een mislukte cabaretier’, al was dat volgens Asscher niet vervelend bedoeld. ,,Hij denkt: als ik drie keer ‘pleur op’ roep, gaan mensen mijn programma niet lezen. Ik zou zeggen: Lees dat VVD-programma en stem op PvdA”, hij kijkt er tevreden bij zijn uitspraak.

Rechtse lente

Ondanks dat de twee het op geen enkel inhoudelijk punt oneens waren, leek het of Asscher op het einde de handen meer op elkaar kreeg. Volgens Asscher is alleen hij geschikt om de dreigende ‘rechtse lente’ te doorstaan, als VVD en PVV de grootste partijen worden bij de verkiezingen in maart.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.