December schiet zeer warm uit startblokken

Buiten wandelen zonder jas. Probleemloos op de fiets rijden terwijl de handschoenen nog thuis liggen. Zorgenloos uren buiten op het terras verpozen. Het kan allemaal nog in deze tijd. Volgens weerstation Weer Online kent december een zeer warm begin. Een muts wordt alleen uit modieuze overwegingen opgezet.

Buiten wandelen zonder jas. Probleemloos op de fiets rijden terwijl de handschoenen nog thuis liggen. Probleemloos uren buiten op het terras verpozen. Het kan allemaal nog in deze tijd. Volgens weerstation Weer Online kent december een zeer warm begin. En muts wordt alleen uit modieuze overwegingen opgezet.

Slechts twee keer eerder haf de thermometer in deze tijd hogere temperaturen aan. De gemiddelde temperatuur over de eerste tien decemberdagen komt uit op 9,3 graden tegen 4,2 normaal. Daarmee verliepen de eerste tien dagen van december uitzonderlijk zacht. Alleen in 2000 en 1979 was het nog zachter met respectievelijk 9,9 en 9,8 graden.

Weerkundigen voorspelen dat de winter nog wel even op zich laat wachten. Kans op natuurijs is voorlopig nog klein, om over het organiseren van de Noorderrondritten, de Oldambtrit of de Elfstedentocht maar helemaal te zwijgen.

De hoge temperaturen worden veroorzaakt door voortdurende aanvoer van zeer zachte lucht uit het zuidwesten. Krachtige hogedrukgebieden hielden zich voortdurend op boven Zuid-Europa en Centraal-Europa. Lagedrukgebieden trokken over de Britse Eilanden, met daar overstromingen tot gevolg. Daar tussenin waaide een stevige zuidwestenwind en werd bijzonder zachte lucht Europa in geblazen.

De komende dagen wordt het langzaam iets minder zacht en komen de middagtemperaturen uit rond 9 graden en 's nachts wordt het een graad of 4. Daarmee is het nog altijd warmer dan de normaal van 6 graden voor de maximumtemperatuur en 1 voor de minimumtemperatuur.

Eind deze maand kan het kouder. Niet uitgesloten wordt dat het rond de kerst zelfs gaat vriezen, al valt dat nu nog slecht voor te stellen.

Het uitzonderlijk zachte weer volgt na de op een na warmste novembermaand, waarbij de eerste twintig dagen recordzacht verliepen. Het jaar 2015 heeft in De Bilt tot dusver op 8 dagen een nieuw warmterecord voor de maximumtemperatuur opgeleverd en slechts 1 kouderecord. Deze verhouding tussen warmterecords en kouderecords is kenmerkend voor deze eeuw en toont aan dat de opwarming van het klimaat volop gaande is. Als de gemiddelde temperatuur op een steeds hoger niveau komt te liggen, worden steeds hogere warmte-uitschieters mogelijk en wordt de kans op extreme kou steeds kleiner.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.