Deel Groninger raad wil onafhankelijk onderzoek naar WarmteStad

Het Groninger stadhuis. Foto: Archief DvhN

Een flink deel van de gemeenteraad stuurt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond WarmteStad. Dat is gebleken tijdens een spoeddebat op woensdagmiddag in het Stadshuis van Groningen.

,,Om te voorkomen dat we blijven hangen in een welles-nietes-spelletje'', zei Wim Koks van de SP. Het aardwarmteproject WarmteStad is begin deze maand 'on hold'' gezet.

Staatstoezicht op de Mijnen is zeer kritisch geweest over de projectorganisatie WarmteStad. Van wethouder Gijsbertsen hoeft onderzoek niet zo nodig. Hij zegt dat de gemeenteraad dat maar moet beslissen. ,,Volgens ons is er voldoende informatie beschikbaar.''

De ChristenUnie stelt dat de Rekenkamer misschien ingeschakeld kan worden om dat onderzoek te doen. Het voorstel wordt sowieso ondersteund door CDA, StadsPartij, SP, 100% Groningen, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben het debat aangevraagd.

 

Kritisch

Vooral PvdA'er Jan Pieter Loopstra is kritisch. ,,Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft gemeld dat het waarschuwingssysteem TLS niet kan. Waarom is dat niet aan ons gemeld?'' Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) heeft aangegeven dat het college van de gemeente Groningen de raad 'continu en goed op de hoogte heeft gehouden'. ,,Dat we nu in een welles-nietes-spel zitten is gewoon waardeloos'', zegt Gijsbertsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Warmtestad
menu