Deel Lhbti-gemeenschap gediscrimineerd, maar niemand deed aangifte

Van de Groningse en Drentse lhbti-gemeenschap kreeg 30 procent het afgelopen jaar te maken met discriminatie vanwege de seksuele geaardheid.

Niemand van de lhbti’s (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekseconditie, personen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken) deed aangifte bij de politie. Ook is er sprake van een structureel probleem. Dit blijkt uit onderzoek van het COC Groningen en Drenthe en onderzoeksbureau Eevaa. Nu wordt onderzocht welke maatregelen nodig zijn om te zorgen dat er vaker aangifte wordt gedaan.

Uitgescholden en geslagen

Aanleiding voor het onderzoek is de mishandeling en discriminatie in april vorig jaar van twee lesbische vrouwen die tijdens een avondje stappen in Groningen werden uitgescholden en geslagen. ,,We deden onderzoek naar incidenten van discriminatie en geweld onder 362 mensen van de LHBTI-gemeenschap in Groningen en Drenthe’’, vertelt Eevaa-onderzoekster en COC-beleidsmedewerker Jorine de Muynck.

Doel was vast te stellen of de mishandeling in Groningen een incident of een structureel probleem is. Omdat bijna drie op de tien het afgelopen jaar wel eens is gediscrimineerd, lijkt die niet op zichzelf te staan. Deelnemers aan het onderzoek meldden dat ze in het uitgaansleven vooral te maken kregen met schelden, bedreigingen of ‘een vijandelijke sfeer’.

Verandering

De Muynck: ,,Het vervolgonderzoek naar de oorzaak van de lage aangiftebereidheid deden we in de stad Groningen.’’ Er is een aantal redenen waarom er geen aangifte wordt gedaan. Slachtoffers willen het liever vergeten, ze weten niet bij wie ze moeten aankloppen, zien het nut er niet van in en twijfelen of ze door de politie serieus worden behandeld. ,,Discriminatie vinden we allemaal erg, maar toch heb je het gevoel dat het jouw probleem is en dat je het zelf moet kunnen dragen.’’

COC, Discriminatie Meldpunt Groningen, de gemeente Groningen en de politie onderzoeken nu wat er nodig is om dit te veranderen, zodat er vaker aangifte wordt gedaan. Zo moeten lhbti’s beter worden geïnformeerd. Om discriminatie te voorkomen, geeft COC voorlichting op scholen. Zij houdt ook met de gemeente en Huis voor de Sport een aantal bijeenkomsten met als thema ‘sporten voor iedereen’. Dit moet sportclubs helpen discriminatie en uitsluiting aan te pakken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.