Ruim 150 inwoners van Loppersum hebben zich aangemeld voor de DeelSlee, het deelvervoer in de gemeente.

Sinds 10 oktober rijden er 7 elektrische deelauto’s rond in de gemeente. De gemeente heeft het project opgestart in overleg met dorpsverenigingen en zorg- en energiecoöperaties. DeelSlee-teams in de grotere dorpen dragen zorg voor de uitleen.

Doel is om inwoners kennis te laten maken met fossielvrij rijden. Bovendien is een deelauto voordelig en kan die een oplossing bieden voor het karige openbaar vervoer in de gemeente. De gemeente hoopt ook de sociale cohesie in en tussen de dorpen te bevorderen met de DeelSlee. Het Nationaal Programma Groningen heeft 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het deelvervoer in Loppersum.

Milieubeleidsplan

De DeelSlee is een van de projecten van het milieubeleidsplan 2017-2020 van de gemeente. Op wat kleine kritiekpuntjes na lieten de raadsfracties zich daar lovend over uit tijdens de evaluatie deze week..

Zo wordt de scheiding van afval steeds efficiënter, waardoor het restafval daalt. De kosten zijn gedaald. Inwoners zijn gemiddeld een tientje per jaar goedkoper uit.

Energiecoaches en warmtenet

Mede dankzij energiecoaches daalt het gas- en elektragebruik. Er is veel belangstelling voor warmtenet. Voor zestig woningen en een aantal grotere panden wordt dit verwarmingssysteem aangelegd. Meer dan 85% van de woningeigenaren heeft aangegeven dat zij ook wil worden aangesloten.

Zestig andere inwoners maken gebruik van een subsidieregeling om hun huis gasvrij te maken. Dit project verloopt wat moeizaam. Meer dan honderd belangstellenden zijn afgehaakt vanwege de noodzakelijke ingrijpende maatregelen voor verduurzaming. Soms lopen de kosten op tot 70.000 euro. Een deel overweegt hun huis te verduurzamen in combinatie met toekomstige versterkingsingrepen.

Ambitieus programma met de lat hoog

Wethouder Bé Schollema is tevreden over de uitwerking van het milieubeleidsplan. Het programma werd als ambitieus beoordeeld bij de presentatie in 2017. ,,Wat blijkt in de praktijk: als je de lat hoog genoeg legt, kun je er altijd nog onderdoor’’, aldus Schollema. ,,Nu blijkt ook dat je veel resultaten wel degelijk gezamenlijk kunt bereiken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen