Deeltjesversneller wordt protonencentrum UMCG ingetakeld

Een 220 ton wegende deeltjesversneller wordt woensdag in het protonencentrum op het UMCG-terrein gehesen.

In de nacht van 4 op 5 oktober gaat vanuit Antwerpen met uitzonderlijk vervoer de zware deeltjesversneller op weg naar het protonentherapiecentrum van het UMCG. De deeltjesversneller vormt het ‘hart’ van de nieuwe bestralingsbehandeling die patiënten met kanker hier vanaf eind 2017 wordt aangeboden, als een van de twee eerste centra in Nederland.

Op 5 oktober wordt de deeltjesversneller via het dak met een enorme hijskraan in twee delen in het gebouw gehesen. Ter plekke is een grote hijskraan opgebouwd en is een stalen platform met 22 heipalen gemaakt om het gewicht van de hijskraan met de deeltjesversneller goed te verdelen.

De deeltjesversneller wordt in twee delen op twee grote trucks getransporteerd. Dat gebeurt ’s nachts omdat het gaat om uitzonderlijk, begeleid vervoer (convoi exceptionnel). In de stad Groningen worden kruispunten tijdelijk afgesloten om het transport te laten passeren.

Naar verwachting arriveert de deeltjesversneller op woensdag 5 oktober omstreeks 5.00 uur op het bouwterrein van het UMCG. Vanaf dan zullen de voorbereidingen worden getroffen voor het hijswerk. Zo moet onder andere een ‘deksel’ van het dak worden gelift waarna de deeltjesversneller het gebouw in wordt gehesen. Het hijswerk gebeurt vanaf circa 11.00 uur in twee delen en zal enkele uren in beslag nemen.

Protonenbestraling is een nieuwe manier van bestraling waarbij er minder schade aan omliggend weefsel ontstaat. Het is een duurdere methode dan de huidige manier van bestraling met fotonen. De zorgverzekeraars hebben lang dwars gelegen omdat ze betwijfelden of het wel echt nodig was en omdat het in het begin een vrij dure techniek is.

Het aantal met protonentherapie te behandelen patiënten in het UMCG neemt gefaseerd toe tot 600 per jaar. De minister heeft gekozen voor een beheerste introductie van protonentherapie in Nederland met een maximale behandelcapaciteit van in totaal 2200 patiënten per jaar en maximaal vier vergunningen voor zorgaanbieders.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.