Deense burgemeester naar Wedde

Marcel Meijer, de Pekelder burgemeester van het Deense energieneutrale eiland Samsø, komt in Wedde vertellen over duurzame energie.

Meijers inleiding is het startschot van drie themabijeenkomsten die koepelorganisatie Groninger Dorpen over duurzame energie houdt. De eerste is in het dorpshuis van Wedde, de tweede vindt plaats in het dorpshuis van Niehove en de derde wordt gehouden in het dorpshuis van Zijldijk. Tijdens de bijeenkomsten gaat het over de mogelijkheden voor dorpen om energieneutraal of op zijn minst energiebewust te worden.

Meijer komt in Wedde vertellen over zijn ervaringen op Samsø. Marcel Meijer (Nieuwe Pekela, 26 augustus 1966) woont sinds de jaren negentig op Samsø. Hij trouwde met een Deense en is in 2013 voor vier jaar gekozen als burgemeester.

Samsø, dat geheel zelfvoorzienend is, werd in 1997 uitgeroepen tot het duurzaamste energie-eiland van Denemarken. De bewoners zijn met zijn allen eigenaar van elf landwindmolens. Die zijn het stopcontact van Samsø, het eiland kan er ruim van leven. De overschotten worden verkocht, waarna de winst wordt verdeeld over de eilanders, afhankelijk van hun aandeel in de turbines. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima brachten vorig jaar een bezoek aan het eiland.

Tijdens de themabijeenkomsten presenteren de Groninger Energie Koepel, Netwerk Duurzame Dorpen en Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts zich met hun projecten. De bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur. Lees het programma hier.

Op de foto: Marcel Meijer. Foto Archief DvhN/Roy Zwier

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.