Definitief streep door onderzoek naar sporthal in De Wijert

De Groningse wijk De Wijert verliest haar sporthal zodra Sportcentrum Europapark een feit is. Er komt geen haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe sporthal.

Bijna alle oppositiepartijen braken woensdagavond tijdens de raadsvergadering een lans voor dit onderzoek. Aanleiding is het nieuwe wijkcentrum, dat eind 2020 klaar moet zijn, en onderdak biedt aan de school De Tamarisk, de bibliotheek en kinderopvang Kids First. Ook komt er een zogeheten spelhal bij die uit twee gymzalen bestaat. Maar oppositiepartijen ChristenUnie, Stad en Ommeland, CDA, SP, Partij voor de Dieren en Student en Stad willen liever, net als een aantal wijkbewoners en sportverenigingen, een echte sporthal die ook een tribune en een kantine heeft.

De huidige en gedateerde sporthal aan de Vondellaan gaat tegen de vlakte waarna sportverenigingen onder meer zijn aangewezen op het nog te realiseren Sportcentrum Europapark.

‘Onderzoek leidt tot uitstel en hogere kosten’

Andere partijen, zoals VVD en D66, wezen erop dat nieuw onderzoek leidt tot uitstel en hogere kosten. De bouw liep onder meer door een mislukte aanbesteding vertraging op. De gemeente schatte de bouw op circa 7,5 miljoen euro. Maar de bouwkosten waren met 30 procent gestegen, mede doordat de economie groeit en er weer volop wordt gebouwd. Daarom is er extra geld nodig, 4,2 miljoen euro.

Volgens wethouder Ton Schroor (D66) loopt de gemeente bij nog meer uitstel de kans dat ze een school ‘voor nul leerlingen bouwt’. Ouders van leerlingen kiezen bij voortdurende onzekerheid voor een andere school. Schroor wees er ook op dat een sporthal 1,5 keer groter wordt dan een spelhal. ,,Dit gaat ten koste van de speelruimte van de school.’’ Ook kost dit 2,5 miljoen euro meer dan het huidige budget toelaat.

De wethouder verwees ook naar 34 wijkbijeenkomsten die er dit jaar en in 2017 plaatsvonden. De wens voor een sporthal is volgens hem nooit geuit. Bovendien is de spelhal volgens hem een uitkomst vanwege de behoefte bij sportclubs aan trainingsruimte. Hier zou onder meer genoeg ruimte zijn voor basketbaltrainingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.