Dekker blokkeert fusie besturen van scholen Westerkwartier

De schoolbesturen Penta Primair in Grootegast en Westerwijs in Marum kunnen voorlopig niet fuseren. Staatssecretaris Dekker houdt het tegen.

In een brief schrijft de bewindsman dat de fusie niet voldoet aan de wetgeving. Daarin staat dat een fusie alleen mag als daarmee wordt voorkomen dat een school wordt gesloten of geen bekostiging meer krijgt. Dit is als een school minder dan 23 leerlingen heeft. Dat is niet het geval.

Beide schoolbesturen fuseren ook basisscholen die met meer leerlingen. Zo willen ze voorkomen dat scholen ‘omvallen’. Penta Primair en Westerwijs zijn landelijk voorloper op dit gebied en hebben al meer dan tien samenwerkingsscholen waarin zowel de christelijke als de openbare identiteit is gewaarborgd. Door een besturenfusie worden ze samen verantwoordelijk voor deze scholen.

De twee schoolbesturen vroegen Dekker voor uit te lopen op de nieuwe Wet op de Samenwerkingsscholen. Daarin is de eis van minder dan 23 leerlingen verdwenen. Dekker wil dat niet. ,,We moeten daarom pas op de plaats maken’’, reageert Johan Heddema van Penta Primair. Hij hoopt dat de besturenfusie alsnog plaats kan vinden in augustus 2017 of per 1 januari 2018 .

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.