De oude steenfabriek Enzelens aan de Stadsweg in Garrelsweer wordt gesloopt. De eigenaar wil proberen enkele karakteristieke elementen te behouden.

Delen van Steenfabriek Enzelens in Garrelsweer kunnen behouden blijven

De oude steenfabriek Enzelens aan de Stadsweg in Garrelsweer wordt gesloopt. De eigenaar wil proberen enkele karakteristieke elementen te behouden. Foto: DvhN

De droogloods, het schoorsteenrestant en de voorgevel van Steenfabriek Enzelens in Garrelsweer zijn te redden. Eigenaar Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied is in overleg met een geïnteresseerde partij.

De steenfabriek verkeert in erbarmelijke staat en wordt in de toekomst gesloopt. Hoeders van historisch erfgoed hebben daarover hun zorgen geuit.

De provincie kende ooit wel tachtig van dit soort steenfabrieken, maar het pand in Garrelsweer is een van de weinige die er nog staan. De loods is zelfs de enige nog gave droogloods in de hele provincie.

Voorzichtig afbreken en elders opbouwen

De eigenaar ging na het aanhoren van de zorgen in overleg met de sloper. Het blijkt mogelijk enkele karakteristieke elementen voorzichtig af te breken, zodat deze elders opnieuw gebouwd kunnen worden.

Het Woonbedrijf is bereid die delen weg te geven en voert hieromtrent overleg met een geïnteresseerde partij. ,,Deze heeft tot begin maart de tijd om met een concreet voorstel te komen’’, zegt Menno Hunneman van de stichting. ,,Tot die tijd worden er geen onomkeerbare stappen gezet.’’

Momenteel loopt nog een ecologisch onderzoek rond het pand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu