DelfSail: op scherp voor veiligheid

De politie is voorbereid op een eventuele terroristische aanslag bij DelfSail. ,,Terreur is voor het eerst ook een scenario waar we rekening mee houden’’, aldus Boukje Lenting van het politieteam Ommelanden-Noord.

De organisatie staat op scherp, maar het publiek merkt daar niets van. ‘‘Hooguit wat extra politie op straat.’’

Vele rampscenario’s komen voor in de draaiboeken, van extreem weer tot te grote drukte. In de voorbereidingen gaat het nu voor het eerst ook over terreur. ,,De wereld is veranderd’’, zegt Lenting.

Hoeveel politie komende dagen op de been is, wil ze niet zeggen. Publiek wordt niet extra gecontroleerd. De goegemeente ziet hooguit wat extra blauw op straat, aan de achterkant staan organisatie, politie, beveiliging, brandweer en Rode Kruis paraat. ,,DelfSail is vooral een feest’’, aldus DelfSail-directeur Cor Boots. Zijn organisatie, politie en gemeente hebben al maanden intensief overleg om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten.

Totaal worden 600.000 bezoekers verwacht. ,,Op piekmomenten zijn er 60.000 mensen’’, weet hij.

Door terreuraanslagen in het buitenland en calamiteiten bij evenementen - de monstertruck die in Haaksbergen op publiek inreed, rellen rond voetbalfeesten, chaos tijdens de Love Parade in Duisburg - ligt de lat voor organisaties steeds hoger. ,,We vragen veel op gebied van veiligheid’’, zegt burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. ,,Wij zien er als gemeente op toe dat daar budget voor is en bekijken de voorbereidingen uiterst kritisch.’’

Boots: ,,Wij halen altijd pas weer opgelucht adem als we een geslaagd DelfSail afsluiten.’’

Foto: Delfsail\Jos Schuurman

Lees alles over Delfsail op onze Delfsail-pagina
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.