Delfzijl: PVV maakt entree en ChristenUnie wrikt zich tussen Menninga en Stulp

Alle winnaars en verliezers in Delfzijl beklommen om middernacht het podium voor een reactie in theater de Molenberg. Foto DvhN

Een avondlang schoten de uitslagen wild heen en weer, maar toen tegen middernacht alle stemmen in Delfzijl waren geteld en de zetels verdeeld, bleek van een politieke aardverschuiving geen sprake.

Geen kiezer hoeft verbaasd te zijn als de huidige vier partijen straks nog een ronde aan het roer staan in de havenstad.

De grootste verrassing was donderdagnacht de ChristenUnie. Misschien nog wel meer dan de entree van GroenLinks en de PVV in de politieke arena. Vooral dankzij stemmenwinst in de stad Delfzijl zelf, wrong de CU zich onverwacht tussen de nummer 1 (Fractie2014) en zijn naaste belager de Lijst Stulp.

‘Kiezer wil stabiel en betrouwbaar bestuur’

Daarmee behoudt de Christenunie van wethouder Meindert Joostens weliswaar zijn huidige drie zetels. Toch verstevigt de partij haar positie in de raad, want die gaat vanwege het krimpend inwonertal van de gemeente terug van 21 naar 19 leden. Joostens ziet het als een bevesting dat ook de kiezer in de altijd rumoerige havenstad een ,,stabiel en betrouwbaar bestuur’’ nodig acht.

Eenzelfde effect zag Fractie2014: die bleef op vier zetels, maar is daarmee nu wel onbetwist de grootste in Delfzijl. Lijst Stulp lag lang nek aan nek, net als vier jaar geleden. Maar waar het in 2014 net naast een vijfde restzetel greep, krimpt de fractie nu met een zetel naar drie leden. ,,Als de collegepartners serieus met ons in gesprek willen, zijn ze welkom. Anders gaan we vrolijk verder in de constructieve oppositie’’, reageerde lijstttrekker Edward Stulp.

Genoeg basis om verder te regeren

Coalitiepartij VVD hield zijn drie zetels, terwijl het CDA als vierde partner in het huidige college juist halveerde tot één zetel. Samen zijn de vier partijen dus nog altijd goed voor een meerderheid tien van de negentien zetels.

Net genoeg basis om samen verder te ‘regeren’ richting de herindeling met buurgemeenten Appingedam en Loppersum in 2021. Maar Fractie2014-lijsttrekker en wethouder Jan Menninga wilde woensdagnacht nog niet vooruit lopen op de collegevorming die zijn partij als winnaar nu mag leiden.

Menninga: ‘Misschien wel tweede wethouderspost’

,,Het is wel goed’’, lachte Menninga op de suggestie van presentator Aize Bouma dat de onderhandelingen een makkie worden. ,,Misschien kunnen we met gedoogpartners uit het linkse blok dat nu lijkt te ontstaan, wel gaan voor een tweede wethouderspost.’’

‘Over links’ zou een optie kunnen zijn: niet alleen behoudt de PvdA ondanks stemmenverlies zijn twee zetels, ook keert GroenLinks na twaalf jaar terug in de raad van Delfzijl. Lang leek lijstttrekker Tim Haan zelfs op twee op nog meer zetels af te stevenen. Nota bene vooral dankzij steun uit de dorpen en zelfs uit ‘winddorp’ Meedhuizen ondanks het pro-windenergiestandpunt van de partij.

GroenLinks erin, D66 eruit

Uiteindelijk bleef het voor GroenLinks bij één zetel, maar ook daarmee toonde Haan zich dolgelukkig. ,,Gewoon een eerlijk verhaal vertellen’’, vatte hij het succes samen. D66-lijsttrekker Els Zijlstra was de eerste om hem te feliciteren. Daarmee toont ze zich een sportief verliezer: haar partij verliest na acht jaar haar ene zetel in Delfzijl.

,,Heel jammer, maar ik had het wel verwacht’’, reageert Zijlstra ,,Ik denk dat we er lang profijt hebben gehad dat GroenLinks er de afgelopen jaren niet bij was. Dat ze nu wel meedoen, heeft denk ik meer effect dan de regeringsdeelname van D66. Daar zien we hier in Delfzijl nooit veel effect van.’’

‘Kiezer wil PVV ook lokaal’

De hamvraag donderdagnacht was natuurlijk: dringt de PVV door tot de raad? Vorig jaar ging de partij van Geert Wilders nog op kop in Delfzijl bij de Kamerverkiezingen, samen met de SP. Nu bleef het bij één zetel. Lijstttrekker Emil Smeding hoopte op twee ,,Maar dit is ook mooi: alles is winst voor ons. De kiezer wil de PVV ook op lokaal niveau.’’

Nieuwkomers met lege handen

PVV-afpslitsing ‘5 voor 12 Delfzijl’ bleef achter met lege handen, net als SP-afsplitsing Socialistisch Delfzijl. Beide partijen hadden een rumoerige aanloop naar de stembus, met interne ruzies en kandidaten die voortijdig opstapten.

Voor het Socialistisch Delfzijl van Pieter Stapel ging dat zelfs door tot de verkiezingsdag. Om een solocampagne van de opgestapte Jannie van Goïnga de pas af te snijden, deed hij een oproep om op kandidaat Sandra Kwant te stemmen - ook opgestapt maar niet van plan om in de raad te gaan zitten. Het leverde Stapel een scheldkanonade van zijn gewezen partijgenoten op Twitter op.

Stapel houdt het na dit politieke avontuur voor gezien. ,,Straks als de nieuwe herindelingsgemeente van start gaat, moet de SP er staan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
gemeenteraadsverkiezingen 2018