Delfzijl deed in 2016 te weinig aan huisvesting asielzoekers

De provincie Groningen heeft de gemeente Delfzijl terecht onder druk gezet om te zorgen voor meer huizen voor erkende asielzoekers. Dit besliste woensdag de Raad van State waar Delfzijl in april hierover een rechtszaak voerde tegen het provinciebestuur.

Delfzijl was een van de tien tot twaalf Groningse gemeenten die volgens de provincie te weinig woningen voor erkende asielzoekers hadden geregeld. In de eerst helft van 2016 wilde het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) dertig vluchtelingen in Delfzijl huisvesten, maar de gemeente had voor achttien van hen geen woning.

Wanbeleid Delfzijl

De provincie ging toen met een zogeheten indeplaatsstellingsbesluit op de stoel van het gemeentebestuur zitten. De Raad van State keurde woensdag die aanpak goed.

Delfzijl kreeg het verwijt ‘wanbeleid te voeren’. De gemeente stelde dat de achterstand in de tweede helft van 2016 is ingelopen. Volgens de Raad van State telt dat echter niet omdat voor de tweede helft van 2016 een nieuwe taakstelling gold die ook niet volledig werd gehaald.

De hoogste bestuursrechtbank verklaarde het beroep van de gemeente tegen het indeplaatsstellingsbesluit ongegrond. In 2016 was de toestroom van asielzoekers groot. In 2017 en 2018 is de druk op de gemeenten een stuk lager.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.